2024. május 16. - Mózes, Botond

Katasztrófavédelmi gyakorlat

Példás együttműködésről tettek tanúbizonyságot a magyar és a horvát katasztrófavédelmi szakemberek és az új kommunikációs technika is beváltotta a hozzáfűzött reményeket - így értékelte Heizler György, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazga
2007. november 30. péntek 16:46 - Hírextra
A DRAVIS EU Interreg III/A pályázat keretében a vízvári vasútállomáson megtartott gyakorlaton a feltételezések szerint a Horvátországból Magyarországra tartó gyors tehervonathoz tartozó vasúti tartálykocsik a vízvári állomáson történő áthaladás során kisiklottak. Az egyik 63 köbméteres tartályban klórt szállítottak, a másikban gázolajat. Mindkét veszélyes anyagot szállító tartály megsérült, szivárgott a klór és a gázolaj.

A gyakorlat mintegy 130 résztvevőjének - barcsi, nagyatádi, kaposvári, marcali, illetve kaproncai tűzoltóknak - a feladat szerint meg kellett akadályozniuk, hogy a szennyeződés bejusson a határfolyóba, másrészt mentesíteni kellett a kiszabaduló klórgáztól a veszélyeztetett Vízvár települést, valamint a szomszédos horvát állam határterületén élő lakosságot.

A Dráva két oldalán fekvő települések lakóinak védelmét a helyi, azaz a vízvári és ferdinandovaci polgári védelmi parancsnokság biztosította.

A katasztrófavédelmi igazgató elégedett volt a valamivel több mint kétórás gyakorlatban résztvevők teljesítményével. Mint mondta: minden a terv szerint történt, s még egy kicsit gyorsabban is, mint várták.

A lakosságvédelmi intézkedéseket a magyar és a horvát oldalon is a pályázati támogatásból beszerzett digitális térképek és térinformatikai szoftver segítségével hajtották végre. Újdonság volt az a kommunikációs rendszer is, amely lehetővé tette, hogy a magyarul beírt információkat, utasításokat, üzeneteket a horvát fél saját nyelvén olvashatta, illetve ez fordítva is működött.

A határ menti együttműködést modellező gyakorlaton a magyar vasúti és vízügyi szakemberek, a polgári védelem egységei, valamint az önkormányzatok képviselői is részt vettek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását