2024. március 28. - Gedeon, Johanna

High-tech ruhák készülnek

A divat mindig előre tekint. Kutatók most segítő kezet nyújtanak, és már fejlesztik a holnap szuperteljesítményű ruháit, olyan öltözeteket, melyek újra tudják tölteni MP3 lejátszónkat, illetve olyan külső vázakat, melyek növelik a testi erőt.
2007. november 30. péntek 14:47 - Hírextra
Például az elektronikus kütyüket feltölthetjük majd egyszerűen úgy, hogy rácsatlakoztatjuk azokat öltözetünkre, mivel ausztrál kutatók olyan ruhát terveznek, mely az embertől nyeri az energiát. Az öltözetek olyan készülékeket tartalmaznak majd, melyek az ember mozgásából származó vibrációs energiát elektromossággá alakítják. A fejlett, vezető anyag ezen energiát hajlítható akkumulátorokba szállítja.

Adam Best az ausztrál CSIRO - Commonwealth Scientific and Industrial Research Organizations - kutatója elmondta, az öltözet olyan lesz, mint egy normális ruha, de kivételes képességekkel. "Ezen típusú technológia fontos a terepen lévő katonáknak, és azt jelentheti, hogy nem kell nekik súlyos akkumulátorokat cipelniük. Valójában viselik majd azt, nem cipelik" - mondja a kutató.

Amellett, hogy a katonáknak segítenek, ezen öltözeteknek civil alkalmazási területeik is lehetnek, mint például rádiók, mobil telefonok, MP3-lejátszók vagy orvosi készülékek energiaellátása. A napelemes kézitáskák hasonló feladatot láthatnak el. A fehérnemű és sportruházat hetekig el lesz majd mosás nélkül az amerikai légierő kutatói által fejlesztett, öntisztító anyagnak köszönhetően. Az új technológia mikrohullámok segítségével nanométer széles részecskéket rögzít a rostszálakhoz. Ezen nanorészecskék taszítják a vizet, olajat és baktériumokat.

A kifinomult anyagok egyfajta páncélként is működhetnek. Például a jövőbeli, szén nanorostokból készült fonalak golyóálló uniformisokat nyújthatnak, melyek erősebbek a Kevlarnál, a komplex összetevők pedig olyan puha sisakok kifejlesztését segíthetik elő, amelyek ütközésnél keményednek meg.

A holnapnak azonban nem minden potenciális anyaga szükségszerűen high-tech. Például a tyúktollak, a rizsszálak, vagy egyéb, a gazdálkodó ipar selejtjei is átalakíthatóak olyan anyagokká, melyek a gyapjúra, pamutra vagy vászonra emlékeztetnek, így segíthetnek csökkenteni a petróleum alapú szintetikus anyagok - mint poliészter - használatát. A tudományos fejlesztések során olyan gyapjút is előállítanak, mely nem okoz viszketést és nem megy össze. Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium kutatói olyan "bio-polírozó" technikát fejlesztettek ki, mely kifehéríti és részben megemészti a gyapjút, így kisimítja a rostokat.

A robotikai külső vázak - exoszkeletonok - pedig segíthetnek a katonáknak a nehéz felszerelés cipelésében, és az embereknek a járásban. Ám nem minden elektronikus ruházatnak vannak ilyen komoly céljai, némelyik videojáték-konzolként funkcionálhat a high-tech és az haute couture tökéletes elegyeként.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását