2024. április 28. - Valéria

Ma veszi át a díjat

Csütörtökön veszi át Hágában Forgács Péter független filmes az Erasmus-díjat. Az amszterdami székhelyű Erasmus Alapítvány február 22-én ítélte oda a magyar filmrendezőnek a 150 ezer eurós pénzjutalommal járó rangos elismerést. A díjat minden évben olyan o
2007. november 29. csütörtök 11:48 - Hírextra

Forgács Péter Budapesten élő médiaművész, független filmes szakterülete a privát fotó és film vizuális, szociológiai, esztétikai és kultúrantropológiai feltárása. 1978-ban készítette első filmjét. Az azóta eltelt csaknem három évtized alatt több mint harminc alkotás köthető a nevéhez. Legismertebb munkája az 1930-as, 40-es években amatőrök által készített filmeken alapuló "Privát Magyarország" című díjnyertes sorozata. Forgács Péter hozta létre 1983-ban a Privát Fotó és Film Alapítványt, az amatőrfilmek egyedülálló gyűjteményét. Számos nemzetközi fesztiváldíjat kapott. Az Örvény című filmjéért Európa Díjban részesült.

A kilencvenes években videóinstallációit neves európai múzeumok és galériák mutatták be.

Az Erasmus Alapítvány indoklásában az szerepelt, hogy Forgács Péter dokumentumfilmjeivel jelentősen hozzájárult a kulturális emlékezet továbbéléséhez és ezáltal segíti a múlt megértését, feldolgozását. Az eredeti amatőr és otthoni használatra készült filmek használatával a történelmi eseményeket közvetlenül tudja bemutatni. Nem új történeteket mesél el, hanem új nézőpontból világít rá az ismert fejezetekre.

Az Erasmus-díjat 1958 óta ítélik oda. A korábbi években elismerésben részesült többek között Simon Wiesenthal, Vaclav Havel, Henry Moore, Peter Sellars, Karl Jaspers, Olivier Messiaen, Martin Buber. Forgács Péter 2007 őszén veheti át Amszterdamban az Erasmus-díjat.

A budapesti Közép-európai Egyetemen (CEU) december 4-én, kedden köszöntik az Erasmus-díjas Forgács Péter. A CEU Auditóriumában délután fél hattól levetítik a független filmes A Püspök kertje című alkotását. A vetítést beszélgetés követi, amelyen Forgács Péter mellett részt vesz Kristian Feigelson, a párizsi Sorbonne Nouvelle professzora, Földényi László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense, Rév István, a CEU professzora, valamint Dragan Klaic, a Leideni Egyetem és a CEU professzora. Az estet fogadás zárja, melyet Ronald Mollinger, a Holland Királyság nagykövete ad Forgács Péter tiszteletére.

A vetítés és az azt követő beszélgetés nyelve angol, amihez tolmácsolást a szervezők nem biztosítanak.

Bővebb információ a Forgács Péter estről a: www.ceu.hu oldalon olvasható.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását