2024. május 2. - Zsigmond

Élet a Habsburgok korában

A Habsburgok uralkodásának felvilágosodás kori periódusával, illetve annak mindennapjaival foglalkozik a Hétköznapi élet a Habsburgok korában 1740-1815 című kötet, amely a közelmúltban jelent meg a Corvina Kiadó gondozásában. A könyvet csütörtökön mutattá
2007. november 29. csütörtök 19:52 - Hírextra

Poór János egyetemi tanár a bemutatón elmondta: a kötet a születéstől kezdve a házasságon keresztül a halálig mutatja be a hétköznapi életet 1740-től, Mária Terézia uralkodásának kezdetétől 1815-ig, a Szent Szövetség megalakulásáig.

Hozzátette: a mintegy nyolcvan évet átívelő, gazdagon illusztrált kötet a hétköznapi élet eseményein keresztül ismerteti meg az olvasót a korszakkal.

Képet nyújt egyebek mellett a kor családi életéről, lakókörülményeiről, öltözködéséről és divatjáról, ételeiről-italairól, társadalmi rendjéről, kultúrájáról, szórakozási szokásairól, hitéletéről, munkakörülményeiről, hadseregéről, közlekedéséről.

A szöveget korabeli idézetek és mintegy 300, nagyrészt színes illusztráció gazdagítja, a pontosabb eligazodást pedig időrendi áttekintés és irodalomjegyzék segíti.

A 200 oldalas kötetet H. Balázs Éva, Krász Lilla és Kurucz György történészek szerkesztették, az írásokat Balázs György, Basics Beatrix, Krász Lilla, Kulcsár Krisztina, Kurucz György, Monok István, Ring Éva és Soós István jegyzi.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását