2024. június 12. - Villő

Sportrendőrség alakulhat

Speciálisan a sportesemények felügyeletére képzett rendőrségi egységek felállítását tartja szükségesnek az Európai Unióban Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke és Franco Frattini, az Európai Bizottság bel- és igazságügyi felelőse.
2007. november 29. csütörtök 19:59 - Hírextra

Brüsszeli közös sajtótájékoztatójukon Frattini elmondta, hogy elképzelése szerint kísérleti jelleggel már a jövő nyári osztrák-svájci labdarúgó Európa-bajnokság előtt megkezdheti működését egy-két ilyen csoport. Később pedig sor kerülhet egy európai sportrendőrség megalakítására - tette hozzá az EU-biztos.

Mint mondta, az EU brüsszeli végrehajtó szerve már be is tervezett 10 millió eurót erre a célra a jövő évi költségvetésben.

Az ötletet elsőként felvető Platini leszögezte: olyan rendfenntartó szervre gondol, amely egyszerre tud fellépni az erőszak, a doppinghasználat, a korrupció és az illegális fogadóirodák ellen. Az UEFA egyedül nem tudja leküzdeni az erőszakot a stadionokban és azon kívül - tette hozzá.

A két szakember a témával foglalkozó brüsszeli konferenciát követően nyilatkozott. A tanácskozáson az Európai Bizottság és az EU soros, portugál elnöksége bemutatta azt a tervet, amelynek alapján az EU-ban egységes, közös biztonsági normákat állíthatnának fel a sporteseményekre vonatkozóan. Az elképzelések közé tartozik közös rendőrségi egységek küldése a stadionokba, feketelisták készítése a rendszeres randalírozókról és ezek kitiltása a stadionokból, a szurkolók közös szállítása, valamint a speciális rendőrségi képzés finanszírozása. Azt is javasolják, hogy a vezető klubok állítsanak fel közös bizottságot a biztonsági témák rendszeres áttekintésére.

Legutóbb november 11-én, Olaszországban történt haláleset, egy autópálya-pihenőben - ahol a Lazio és a Juventus hívei összecsaptak egymással - egy rendőr lelőtte a fővárosi csapat egyik szimpatizánsát, s a hír hallatán országszerte zavargások törtek ki a stadionokban és a futballpályák környékén.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását