2024. június 12. - Villő

Visszaüthet a muszlim nő

Libanon síita vezetője, Mohammed Huszein Fadlallah nagyajatolláh fatvát, azaz vallási rendeletet adott ki, amely szerint a muszlim nők megvédhetik magukat, ha a férjük bántalmazza őket, önvédelemből pedig akár még vissza is üthetnek. Vallási vezető a nőkk
2007. november 29. csütörtök 19:44 - Hírextra

nagyajatolláh szégyenletes gyengeségnek és bűnnek nyilvánította, ha egy férfi erőszakot alkalmaz egy nővel szemben.

Azt is az erőszak egy nemének tekinti, ha a férj nem ad elég pénzt a feleségének a háztartás vezetésére, vagy ha nem hajlandó kielégíteni a szexuális vágyait, s ilyen esetekben a feleség semmisnek tekinteni a házassági szerződésben lefektetett megállapodásokat.

A 72 esztendős Fadlallah - akit a Nyugat harcosnak tekint a Hezbollahhal való korábbi kapcsolata miatt - több kérdésben meglehetősen felvilágosult rendeleteket hozott: elítélte a konzervatív muszlim közösségekben dívó becsületbéli gyilkosságokat - amelyeknek többnyire a családra valamilyen módon szégyent hozó nők az áldozatai -, békés bojkottot hirdetett meg az amerikai termékek ellen, betiltotta a dohányzást és jóváhagyta a szigorúan tudományos célú klónozást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását