2024. április 25. - Márk

Show szamurájkarddal

Aki szereti a távol-keleti filmek világát, biztosan érdekesnek találja majd a Chanbara című előadást, amelynek résztvevői szamurájkarddal mutatnak be harcművészeti elemeket a japán dob ritmusára. A rendezvényt december 2. és 9. között láthatja a közönség
2007. november 28. szerda 08:34 - Hírextra

Az egész show egy egyedien megformált kard, a katana legendáját helyezi a középpontba. A történetből kiderül, miként alakítja át a veszélyes fegyver viselőjét, hogyan ruházza fel félelmetes képességekkel. A látványos előadást az egyedi zene és ritmusvilág teszi még érdekesebbé, a harcművészek mozgását vadaiko (japán dob) és más ázsiai hangszerek ritmusa kíséri.

A legendák szerint az első szamurájkardot, a katanát a VII. században készítette egy mester. Az évszázadok alatt a kovácsok tökéletesítették a kard készítésének módját, csak a legjobb minőségű anyagokból gyártottak katanát, ügyelve az elkészítési fázisok pontos betartására. Kialakult a penge készítésének mestersége, amelynek ismerete apáról fiúra, mesterről tanítványra szállt. Állítólag a titok a megfelelő hőfok és hűtési pont kiválasztásában rejlik.

A vadaiko ugyancsak tradicionális japán eszköz, a legrégebbi japán hangszernek tekinthető. Kezdetben üreges fahasábot ütögettek, amelyet később állatbőrrel vontak be. Akár a szamurájkard esetében, a japán dob elkészítése is az évszázadok során tökéletesedett, ma leginkább a daiko és taiko dobok formájában ismerheti a közönség. A taiko csoportos dobstílust is jelent, amely viszonylag fiatal művészeti ágnak számít Japánban, ugyanakkor rendkívül népszerű. Az egyik legismertebb csapat a Magyarországon is szerepelt Yamato társulat, amely Ázsiától Dél-Amerikán át Európáig szinte az egész világot bejárta.

Habár a japán hagyományok szerint nők nem vehetnek részt a kabukiban (az egyik japán tradicionális színházi műfajban), a Chanbara produkciójában a nyolc harcos közül három nő, az öt taiko dobosból pedig négy tartozik a gyengébbik nem képviselőihez.

A Chanbara első sikerét 1998-ban aratta, amikor az Edinburgh-i Fesztivál egyik leglátogatottabb előadásaként elnyerte a zsűri elismerését. Nyolc év alatt körülbelül 900 előadást mutattak be világszerte. Tavaly több hónapra visszavonultak és egy felújított, modernizált változattal indultak el turnézni. Idén 60 helyszínen lépnek fel, többek között Angliában, Dániában, Hollandiában, Olaszországban és Magyarországon.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását