2024. május 17. - Paszkál

Több ajánlatot kapott a filmes

Rendkívül jól szerepelt Nagy Zsolt a berlini nemzetközi filmszemle, a Berlinale fiatal tehetségeket felvonultató, úgynevezett Shooting Stars programjában - értékelte az MTI-nek adott nyilatkozatában kedden Kálomista Gábor, a Magyar Producerek Szövetségéne
2008. február 12. kedd 10:17 - Hírextra

Kálomista Gábor elmondta, hogy a Zuhanórepülés című filmben nyújtott kiváló teljesítménye, illetve ennek kapcsán az egyik legtehetségesebb európai filmszínészként a programba történt meghívása nyomán a fiatal magyar színész az elmúlt napokban már jó néhány filmes ajánlatot kapott.

A Magyar Producerek Szövetsége egyébként több filmet hozott ki a versenyprogrammal párhuzamosan zajló filmvásárra, a Zuhanórepülés mellett az Egon és Döncit, a Pánikot, a Macskafogót, s régebbi filmeket, köztük a Csak szex és más semmit, a Lorát és a Konyec című filmeket, úgyhogy rendkívül széles a magyar filmek választéka a Berlinalén.

Kálomista Gábor a filmvásár első napjai után úgy értékelte, hogy komoly az érdeklődés a magyar filmek iránt. "Ha el tudjuk hozni a magyar filmeket, el is lehet adni azokat" - emelte ki a szervezet elnöke, utalva arra, hogy ez legalább olyan fontos, mint az egy-egy fesztiválon történő megjelenés. Elmondta, hogy a magyar filmek iránt már érdeklődés mutatkozott Libanonból, Indiából és Kínából, továbbá Pakisztánból, s természetesen több európai országból is.

Kálomista Gábor kiemelte annak jelentőségét, hogy a nemzetközi színtéren - mint fogalmazott - végre elérhetők a magyar filmek. A Zuhanórepülés sikere ebből a szempontból fokozta az érdeklődést a többi magyar film iránt is - hangsúlyozta a Magyar Producerek Szövetségének elnöke, magyar szempontból sikeresnek ítélve meg a filmvásár eddigi mérlegét.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a hivatalos versenyprogramban, illetve az egyes szekciókban ezúttal miért nem szerepel magyar film, Kálomista Gábor annak a nézetnek adott hangot, hogy az elmúlt év magyar filmtermése meglehetősen "siralmas" volt. "Azt gondolom, a mostani budapesti filmszemle megmutatta, hogy mennyiséggel nem lehet minőséget pótolni" - jelentette ki Kálomista Gábor, hangoztatva, hogy a szemlén levetített filmek többsége szerinte nem klasszikus játékfilm, hanem tévéfilm volt. Szavai szerint szerint nem volt igazán olyan kiugró film, amelyre a külföldi kritikusok, filmszemlék, fesztiválok felfigyeltek volna. Mindennek kapcsán úgy vélte, hogy "kevesebb, de minőségibb" filmeket kellene csinálni Magyarországon.

A Magyar Producerek Szövetségének elnöke a Berlinaléval kapcsolatban annak a nézetnek adott hangot, hogy egyre jelentősebb nemzetközi filmszemléről van szó. A németek - mint fogalmazott - sok pénzt és energiát fektetnek bele abba, hogy a Berlinale a cannes-i fesztivállal tudjon versenyezni. "Azt gondolom, gyakorlatilag két egyenrangú és kimagasló fesztivál van Európában, a cannes-i és a berlini" - jelentette ki, nem zárva ki, hogy Berlinale előbb-utóbb majd meg is előzi franciaországi vetélytársát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását