2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kompenzáció az önkormányzatoknak

A jövő évi költségvetésben 500 millió forintos keret áll az önkormányzatok rendelkezésére a közüzemi villamos energia árnövekedés kompenzálására - mondta Jauernik István, az MSZP országgyűlési képviselője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. A Fidesz köz
2007. november 28. szerda 16:13 - Hírextra
Az árnövekedés az országban nem lesz egységes, az átlagos inflációt várhatóan jóval meghaladó áremelkedést ellentételezi a költségvetés a legrászorultabb önkormányzatok esetében - közölte az Országgyűlés önkormányzati bizottságának elnöke annak kapcsán, hogy kedden elfogadták a 2008-as költségvetés fő számait.

Jauernik István azt mondta, ez a kassza felülről nyitott, a kompenzációs igény valószínűleg 500 millió forintnál több lesz. Hozzátette: az áremelkedés miatt az általános forgalmi adó bevételének növekedésével a költségvetés bevételei is nőnek, ez biztosítja a kassza forrásait.

A szocialista képviselő számításai szerint három milliárd forintot fognak ezen a címen kifizetni, 200-300 önkormányzatnak. Jauernik István hangsúlyozta, hogy a támogatást nem minden önkormányzat kaphatja meg, az elosztási technika az önhibáján kívül hátrányos helyzetű (önhiki) önkormányzatok támogatásához hasonló.

Mint elhangzott, jövőre 49,7 milliárd forinttal nő az önkormányzatok központi költségvetési támogatása. Ebből a legnagyobb tétel az önkormányzatokban dolgozó közszolgák kötelező béremelésének fedezetére biztosított 40 milliárd forint.

Jauernik István azt mondta, ez a kassza is nyitott felülről, összege több lehet, attól függően, milyen megállapodás születik az Országos Érdekegyeztető Tanácsban. Hozzátette: több pénz jut a kollégiumokra, az Arany János programra és a művészeti oktatásra. Megjegyezte, hogy a költségvetés ezen fejezetén belül még van mód átcsoportosításra, így a normatívák még változhatnak, de a korábbi évektől eltérően nem várható, hogy érdemben elmozduljanak.
Az MSZP-s képviselő szerint az önkormányzatok szempontjából 2008 nem lesz rosszabb, mint az idei év. Úgy vélte, jövőre az önkormányzatoknak nagyon fegyelmezett, takarékos gazdálkodást kell folytatni, és ha így teszik, az eddig megszokott színvonalon tudják biztosítani a közszolgáltatásokat.
Ódor Ferenc (Fidesz), az Országgyűlés Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottságának tagja a szocialista politikus bejelentésére az MTI-nek úgy reagált, hogy üdvözli a 49,7 milliárd forintos kompenzációt, hiszen arra nagy szüksége van az önkormányzatoknak, amelyek a kötelező béremelések fedezetét és a villamos energia áremelkedésének többletterhét sem tudják finanszírozni.

Mindezek ellenére az önkormányzatok alulfinanszírozottak, működőképességük határán vannak - szögezte le Ódor Ferenc.

Véleménye szerint a támogatás jelzi, hogy a kormány is érzi a problémát, azonban a többi kiadás esetén a következő évben is csak a 2006. évi fejkvótákat biztosítják az önkormányzatok részére. A Fidesz úgy látja, a kormány nem csinált mást, mint lemásolta az idei évet, így 2008 még az ideinél is nehezebb év lesz a települések és megyék számára.

Elég összehasonlítani az önkormányzatok bevételi adatait az adósságállomány mutatóival. Ezek szerint a bevételi növekmény mindösszesen 3,1 százalék, az adósságállományi növekmény pedig több mint 30 százalékos - jelentette ki Ódor Ferenc.

A Fidesz szerint az önkormányzatok számára így nem marad más út, csak vagyonuk felélése, vagy további hitelfelvételek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását