2024. május 4. - Mónika, Flórián

Ők nem trendik

A Kormorán együttest - amelynek december 15-én a Körcsarnokban lesz koncertje - több mint három évtizede ismeri és kedveli a közönség. Vezetője, Koltay Gergely a zenekar alapítói közé tartozik.
2007. november 28. szerda 10:19 - Hírextra

- A Kormorán együttes alapítása a régi 25. Színházban fogalmazódott meg bennem, 1976-ban. Első két évünkben akusztikus zenét játszottunk. A név az én ötletem volt, olyant kerestem, amelyet az egész világon ismernek. Felmerült a Karakatna - a kormorán magyar megfelelőjének - lehetősége is, de ezt nem tudták volna sehol lefordítani - emlékezik Koltay Gergely, majd a jelenre áttérve megemlíti: - Lassan hagyománnyá vált a karácsony előtti körcsarnoki koncertünk, akárcsak a júniusi, amit a Testnevelési Egyetem atlétikai csarnokában szoktunk tartani. Tavaly ünnepeltük fennállásunk harmincadik évfordulóját, erről a hangversenyről megjelent egy DVD Harminc év, harminc dal címmel. A koncert anyagát a Duna Televízió is műsorra tűzte.

- Hogyan lehet a külföldi divattal sodródó magyar könnyűzenében három évtizeden át sikeresnek lenni?
- Csak hittel és erős meggyőződéssel. Természetesen voltak az együttes életében hullámvölgyek, újrakezdések - a mai társaság 1999-ben állt össze -, de az idő minket igazolt. Az a kísérletünk, hogy a közép-európai népzenét a magyar rockkal ötvözzük, végül is sikeres volt. Az elmúlt 31 évben 97 publikációnk volt. Nemcsak koncertek és albumok, hanem színházi előadások és filmek is. Ilyen volt a Páskándi Géza librettója alapján készült első rockoperánk, A költő visszatér, a Margitszigeten, még 1988-ban. Később született az Elektra mindörökké című filmünk. Első komoly filmzenénk a Juliánus barát, aztán a Honfoglalás, a Sacra Corona. Ezeket testvérem, Koltay Gábor rendezte, akivel alkotói közösségben élünk. A legújabb együtt készített munkánk a költő Wass Albertről készült film, amelyet a héten mutatnak be a budapesti mozik. Ennek a CD-je várhatóan januárban jelenik meg. Tavaly Csíksomlyón mutattuk be A Napba öltözött leány című rockoperánkat, aminek a zenéjét a Kormorán, a szövegkönyvét én írtam.

A Kormorán vezetője nem titkolja: idei ötödik korongjukat a közelgő ünnepekre időzítették. A Játék Karácsonykor magyar költők karácsonyi verseit tartalmazza a Kormorán előadásában.
- Létezik az interneten egy Kormorán Baráti Kör, és zömmel az ő javaslataik alapján állítottuk össze az albumot. Egyáltalán nem a megszokott, amerikai stílusú, édeskés karácsonyi dalok szerepelnek rajta, hanem a magyar irodalom ismert és kevésbé ismert alkotásai, Babits Mihálytól Utassy Józsefen át Móra Lászlóig. A lemez címe is egy Nagy László versre utal. Az internetes oldalunk arra is jó, hogy állandó kapcsolatban legyünk a közönséggel. Jönnek a kérések, milyen dalokat szeretnének hallani, és mi ezeket igyekszünk figyelembe venni. Szolgáljuk a közönségünket, nem kiszolgáljuk! A Kormorán sosem volt trendi együttes, de az a sajátossága, hogy három-négy generációt képes maga köré vonzani. Azok, akik az indulásunkkor, a hetvenes években voltak fiatalok, ma a gyerekeiket és lassan az unokáikat is elhozzák a hangversenyeinkre. Ugyancsak a neten kapjuk a koncert felkéréseket - a legkisebb falutól a nagyvárosokig, mivel nincs szervező irodánk. Az elmúlt évben rengeteg helyen megfordultunk. Az a szeretetet, amit a közönségtől kapunk, ad erőt és energiát a folytatáshoz - magyarázza.

- Milyen lesz a karácsonyi koncertjük?
- Lesznek meglepetés vendégeink, nem sztárok, hanem kedves barátaink. Szokásos módon én vezetem le a hangversenyt. A műsort az elmúlt évek munkáiból, mintegy hat-hétszáz dalból válogattuk ki. Aztán kis pihenőt tartunk, mert ez az év telített volt. Nekem különben is a január-február az alkotói periódusom. Jövőre mindenképpen szeretnénk egy új Kormorán-albumot, mert tevékeny kilenc év áll a mostani együttes mögött, amelynek tagjai: Gáspár Álmos (hegedű), Géczi Erika (ének), jómagam mint furulyás és töröksípos, Mr.Basary (ének), Nagy László (dobok), Szabó Miklós (gitár), Szűts István (billentyűs hangszerek), Tóth Reni (ének), s persze Zsoldos Tamás, aki a basszusgitárral az egész zenekar alaphangját adja. Amikor rádiós voltam, először tizenegy évig - majd három esztendeig a Magyar Televízió zenei főszerkesztője -, utána még három évig a Magyar Rádióban a Kossuth Adó zenei vezetője, kevesebb időm jutott az együttesre. Ezt most pótolom.

- Milyen további tervei vannak a következő évre?
- Tervezek egy rockoperát, a Bálványosvár legendája címmel. Erre az erdélyi történetre a Kormorán hegedűse, Gáspár Álmos hívta fel a figyelmemet. Készült egy verses librettóm, a zenét pedig közösen írjuk hozzá az együttessel. Ugyancsak közösen készülünk Deák Bill Gyula hatvanadik születésnapjának megünneplésére. Az ajándék egy Hatvan út, hatvan csapás című album lesz - tizenvalahány dallal, amelyek szövegét már elkészítettem. Tavaszra szeretnénk összehozni egy instrumentális albumot, amelyhez meghívnánk a Kormorán összes eddigi gitárosát, dudását, tekerőlantosát és síposát. A hosszú, téli esték tehát nekem jól jönnek ahhoz, hogy mindazokat a dalokat, amik már a fejemben vannak, kottába szerkesszem.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását