2024. április 26. - Ervin

Vénusz tükörrel

Velásquez meséi címmel nyílt kiállítás a madridi Pradóban, amely a nagy spanyol festő mitológiai tárgyú alkotásait mutatja be.A tárlat talán legszebb és legtalányosabb darabja a Vénusz tükörrel, a 17. századi spanyol festészet egyetlen aktja, vagy legaláb
2007. november 27. kedd 13:59 - Hírextra

A képet több rejtély veszi körül. Rejtély egy teljesen meztelen istennő abban a korban, ahonnan az inkvizíció minden testiséget száműzött. Rejtély készítésének ideje. A művészettörténészek szerint a festő 1648-ban, második itáliai látogatásakor alkotta. Bizonyos azonban csak annyi, hogy 1651-ben van róla az első írásos utalás. A kép akkor Gaspar Mendez de Haro, Eliche márkijának tulajdonában volt - írta az El País című spanyol napilap.

Rejtély az is, hogy a kép kit ábrázol. Egyesek úgy vélik, hogy a szabadosságáról ismert márki szeretőinek egyikét. De a legelterjedtebb álláspont, hogy kitalált személy és Velásquez ihletője a Louvre-ban őrzött Hermafrodita volt. Van, aki azt sem tartja kizártnak, hogy a Sixtusi Kápolna egyik alakja volt a modell.

A legutóbbi kutatások azonban arra mutatnak, hogy egy 18-20 éves lányt, bizonyos Olimpia Triunfit festett meg Velásquez, akivel Rómában ismerkedett meg. A festő 1629-ben látogatott először oda és egy évig maradt. Másodszor a spanyol király küldte azzal a megbízással, hogy készítsen másolatokat a nagy szobrokról. Velásqueznek, aki akkor már híres volt, annyira megtetszett a város, hogy késleltette visszatérését Spanyolországba. Ennek oka azonban elsősorban a szerelem lehetett. Egy angol kutatónő ugyanis Olaszországban talált olyan dokumentumokat, amelyek arról tanúskodnak, hogy a festő rendszeresen küldött pénzt a nőnek, a tőle származó fia nevelésére.

A művészettörténet bizonytalan abban is, hogy ez volt-e az egyetlen akt, amelyet Velásquez festett. Találtak ugyan utalást egy másikról, de ha volt is ilyen, eltűnt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását