2020. szeptember 30. - Jeromos

Tüdő a dobozon

Belgiumban nyár óta sokkoló fénykép figyelmeztet a dohányzás ártalmaira a cigarettásdobozokon. Randa tüdők, fogak, miegyebek - ha valakinek a kedves feliratok (miszerint a dohányzás impotenciát, meddőséget, korai halált és hasonló kellemes dolgokat okoz)
2007. november 27. kedd 11:05 - Mohai Szilvia
A dohányzás káros. Na ne már, tényleg?! - tenné fel a kérdést Tarzan, mert ezt kábé már csak ő nem tudja. Vagy már ő is. Az országok kormányai viszont úgy gondolják, az emberek azért dohányoznak, mert nincsenek tisztában annak káros hatásaival. Vagy esetleg felelősnek érzik magukat polgáraik egészségi állapotáért. Na jó, ez vicc volt. Még ha azok is lennének; jelenleg úgy állunk, hogy tizennyolc éves kor felett az embernek jogában áll úgy elrontani az életét, ahogyan csak kívánja. Cigarettával, alkohollal, túl sok evéssel, túl kevés evéssel, túl sok kávéval, egy rossz házassággal, stresszes munkával és még sorolhatnánk. Ezek mindegyike káros az egészségre, ám egyik sem illegális - épp úgy, mint a cigaretta.Cigaretta: a főellenség - Belgium

Belgiumban június 1. óta csak olyan cigarettás doboz árusítható, amelyen fénykép figyelmeztet a dohányzás ártalmaira. Belgium az első olyan EU ország, ahol kötelező a sokkoló fénykép, a többi tagállam csak a következő években kerít rá sort. A Belgiumban forgalomba került cigarettás dobozokon a nikotintól kórosan elváltozott tüdő látható, pusztulásnak indult fogsor vagy éppen egy üres babakocsi - utóbbi a dohányzás és a meddőség közötti összefüggésre akarja ráirányítani a figyelmet. (Forrás: FH)
Miért pont a cigi? Mostanában igencsak a figyelem középpontjába kerültek a dohányosok; a média szerint cigarettázni manapság nagyobb bűn, mint lopni, gyereket verni, nőket erőszakolni, kábítószerezni - jogilag persze nem, de olyan ütemben tiltják ki mindenhonnan, és riogatják az embereket káros hatásaival, mintha ez lenne a világ legsúlyosabb vétke. Kezdték azzal, hogy nem szabad reklámozni. Aztán jöttek a fél cigisdoboz felületét elfoglaló fekete keretes feliratok - amelynek figyelmen kívül hagyására leleményes emberek feltalálták az aranyos kiskutyás-kiscicás-meztelen nős képeket, melyekkel el lehet takarni az érintett részt. Ezután következett a kitiltás: több országban nem szabad rágyújtani éttermekben, szórakozóhelyeken, közterületen; sőt, van egy olyan egyesült állambeli városka, ahol még otthon sem. Mert káros. Az ön és környezete egészségére, a szomszéd, a hentes, a postás, a vidéki nagyszülők, az amerikai nagybácsi és a marslakók egészségére. Mindenkiére. A cigire ránézni, sőt, rá gondolni is káros.

A dohányosokat joggal zavarhatja, hogy ők állnak a figyelem középpontjában, nem pedig az alkoholisták vagy a drogfüggők. Pedig az is káros; sokkal inkább. Igaz, passzív ivás és passzív drogozás nincs; valaki megállapította egyszer, hogy attól nem zsugorodik össze a májunk, hogy mellettünk isznak. Igaz. Értjük mi ezt, és nem is fújjuk a füstöt nem dohányzó társaink arcába. Egyáltalán, senkiébe. Nem is ezzel van a baj, hanem a riogatással. Vajon, ha összefutnánk egy pszichopata gyilkossal akció előtt, és a fülébe súgnánk, hogy ölni bűn, felhagyna tervével? Vagy ha odamennénk a hajléktalanhoz a Kálvin téri aluljáróban, hogy közöljük vele, egyre nagyobb a mája, azonnal kidobná az üveget? Kíváncsi lennék, hányan szoktak le a cigarettáról csak azért, mert látták a dobozon, hogy károsítja környezetük egészségét.

Cigaretta: a főellenség - Anglia
Július óta Angliában is tilos rágyújtani zárt légterű helységekben, többek között munkahelyeken, éttermekben, klubokban, bárokban, pubokban. Nagy-Britannia más részein a tilalmat már lépcsőzetesen bevezették, így Skócia, Wales és Észak-Írország már füstmentes. Az egyetlen brit terület, ahol a tiltás nem lesz érvényben, a Csatornán található szigetcsoport, Alderney, Sark és Man szigete. Jelenleg a 16 év feletti britek egynegyede számít dohányosnak. A statisztikai hivatal szerint egyértelműen kapcsolatba hozható a cigizés a szociális helyzettel. A fizikai munkások és családjuk körében a dohányosok száma közel kétszer akkora (31 százalék), mint a menedzserek (17százalék) között. A cigarettázók átlagosan 13-14 szálat szívnak el egy nap. Egy doboz cigaretta átlagára 5,5 font (2200 forint), a brit kincstár bevétele a dohányárusításból meghaladja az évi 8 milliárd fontot. (Forrás: FH)
Képzeljünk el egy olyan világot, ahol az egyenjogúság jegyében mindenre ráírják - vagy ugye képpel illusztrálják, hiszen már az a trendi -, mit okoz, nem csak a cigarettára. Borosüvegre ezt: „Mája az üveg tartalmának elfogyasztása előtt (itt lenne egy szép, egészséges máj, mondjuk életnagyságban) - és után (itt pedig egy miniatűr).” Fecskendőn: „Ha Ön ezt a terméket azért vásárolta, hogy heroint adjon be vele magának, tájékoztatjuk, hogy az káros!” Szexuális segédeszközön: „Gyakori használat esetén mellékhatásként gyermek jelentkezhet!” A főnökön: „Ezen személy Önnel történő gyakori kiabálása kirúgást eredményezhet!” Kávén: „A termék fogyasztása hatására rágószervének színe olyan lesz, mint a balszerencsét hozó macska!” Csokoládén: „Ha napi tíz táblát fogyaszt belőle tíz éven keresztül, Ön kövér lesz, fogai elromlanak, férje elhagyja, gyermekei letagadják a buszon!” A Magyar Nagylexikon egyik kötetén: „Vigyázat! Ha túl sokat olvassa, művelt és okos lesz!” Szilikon mellimplantátumon: „Allergiát, önbizalom-növekedést és gazdag férjet okozhat!” A megszülető gyermek is ott szorongatná kis kezében a figyelmeztetést: „Nevelése rengeteg bosszúságot és még több örömet okozhat!” Horogra akadt halon: „Jelenléte okán a levegőben bűz jelenik meg, főleg, ha van feje!” Macskán: „Tartása allergiát, a farkára lépés nyávogó hangot okozhat!” Tévén: „Elbutulásveszély”, ágyon: „Ellustulásveszély”. A Napra ki lehetne írni, hogy „A gyakori belenézés káros”, a Holdra, hogy „Egyes négylábúak részéről vonyítást okozhat”, az életre pedig - már ha lehetne rá írni - azt, hogy „Vigyázat, halállal végződik!” Persze, ezek némelyike igen abszurd, és nem is annyira súlyos, mint amit a cigi okoz. Tudom, a dohányzás valóban káros, a tüdőrák pedig nagyon rossz dolog; ez nem vicces. Az a vicces, hogy egyesek szerint az emberek ezen rossz szokása a legborzasztóbb dolog a világon.

Cigaretta: a főellenség - Románia
Románia azt tervezi, hogy 2008 júliusától betiltja a dohányzást a nyilvános helyeken - jelentette be kedden Eugen Nicolaescu egészségügyi miniszter. A miniszter szerint a teljes tilalmat ötéves átmeneti időszak alatt vezetnék be. Ebben az öt évben is csak kijelölt helyeken lesz szabad füstölni. Románia a dohányzás korlátozása végett tavaly felemelte a cigaretta adóját. (Forrás: FH)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását