2024. április 30. - Katalin, Kitti

Putyin-arckép féldrágakövekből

Briliánsokkal kirakott felni is kapható volt egymillió dollárért (173 millió forintért) a moszkvai milliomosok idei vásárán - és több készlet el is kelt belőle.
2007. november 27. kedd 11:06 - Hírextra

Az idei a harmadik ilyen vásár volt, és kínálatában szerepelt minden, ami különleges, egyedi és főleg nagyon drága, de alig akadt olyasmi, amely felkeltette volna egy jómódú, mégis jó ízlésű vásárló érdeklődését.

A hétfőig tartott vásáron sok cég kínált kis repülőgépeket, helikoptereket, nagyon drága ingatlanokat a világ minden tájáról, no és persze autókat, a legdrágább fajtákból. Dúsgazdagok is megfordultak a vásáron: a hölgyek elegáns és látványosan drága ruhái, iPhone-jai, ékszerei és bundái, sőt, némely férfiú csodás szőrmebundája világosan mutatta, hogy ők bizony az orosz dollármilliomosok közel százezres rétegéhez tartoznak, de betért a rendezvényre jó néhány ismert oligarcha is.

Ami az autókat illeti, a Mercedes által bemutatott kocsi fehér karosszériáját aprólékos munkával, teljes egészében Swarovsky-kristályokból készült egyenletes mintával díszítették. A Volvo és a Saab jó nevű festők által díszített kocsikat is kínált, s volt Bugatti, Porsche és minden, ami az autóbolondok álmaiban szerepel.

Az autók között a legérdekesebb egy kicsi orosz cég bemutatója volt: egyedi autókat készít, régi modellek modern utóérzéseit, s egy Pobjeda design változatát mutatták be. A tulajdonos elmondta: neves designerek bevonásával az eredeti alapján tervezik az újat, amelyhez lehetőleg felhasználják az eredeti részleteket: a műszereket, tükröket. A csodás új Pobjeda - amely eleganciájában csak a Rolls Royce nagyobb típusaihoz hasonlítható, s mégis első pillantásra felidézi a régit - egy hatliteres Mercedes alvázára épült, s csak egyetlen darab készült belőle, mint a cég többi járműveiből is. Az ára titok. A vásárlók az egyedi darabok gyűjtői. A cégnek 60-70 állandó vásárlója van, közülük mintegy tíz orosz.

A kiállított ékszerek a vevőkör nem túl visszafogott ízléséről tanúskodnak, magyarán zömmel hordhatatlanok, amint a strasszal, kevéssé praktikus hatalmas mandzsettákkal, s ki tudja mivel a végtelenségig feldíszített bundák is. "Érdekesek" voltak a drága- és féldrágakövekből kirakott képek, köztük a patakparton tanyázó szerelmes hattyúk, vagy Vlagyimir Putyin elnök arcképe.

A bemutatott festmények túlnyomó többsége felejthető, sőt, felejtendő.

A bútorkínálat is ebbe az irányba mutatott: a kiállítók gyönyörű, sima vonalú design kanapékon várták a vevőket, akik készek dollár tízezreket adni arannyal, ezüsttel, csonttal, faragásokkal és drágakövekkel díszített bútoraikért.

Érdekes volt annak a jakutföldi cégnek a bemutatója, amely kizárólag őslénycsontokból, mamutagyarból faragott tárgyakat, sőt, komplett mamutkoponyát agyarakkal, vagy akár teljes barlangi medve csontvázat kínál. Annyi az ilyen lelet az örök jég honában, hogy egész kézmű-iparág épül rá. A mamutkoponya agyarakkal másfél millió rubelt kóstált. A legdrágább jakutföldi darab egy mamutagyarakból készült dohányzóasztal volt: az aprólékos faragással kicirkalmazott agyarak ugyanolyan díszes - és szintén mamutcsontból készült - delfint tartanak, azon nyugszik az üveglap: a nyomasztó tárgy ára hatmillió rubel.

A vevők valósággal elkapkodták a 7-8 ezer eurós (1,75-2 millió forintos) óriási plüssállatokat.
Végül az igazán szép, és/vagy érdekes holmikról: a "méretre" készült egyedi amerikai motorkerékpárok azoknak a szívét is megdobogtatták, akik soha nem ültek ilyen járművön.

A víz alatti robogó szép is, és jó is lehet vele siklani: ára 10-50 ezer euró, teljesítménytől függően.
Bemutatta egyedi üvegszobrait a Kosta Boda svéd üveggyár: a megkapóan szép műalkotásokat 5-15 ezer euróért kínálták. A Kosta Boda honlapjáról kiderül, hogy a legdrágább üvegszobor is a vásáron látható ár töredékéért kapható, mégis elkeltek a szobrok.

Jelena Kudozova, a vásár igazgatója a minap elmondta: ha egy gazdag orosznak megtetszik valami, meg is veszi, nem nézi, nem kapható-e másutt olcsóbban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását