2024. április 29. - Péter

Szülinapos legnagyobb könyvtárunk

Egész napos rendezvénnyel, kamarakiállítással és egy-egy történeti honlap elindításával ünnepelték a Nyugat című folyóirat megszületésének századik évfordulóját, valamint az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) 105. születésnapját az intézményben hétfőn Bud
2007. november 27. kedd 06:54 - Hírextra

Bár a XX. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata, a Nyugat hivatalosan csak jövőre, 2008. január 1-jén ünnepli elindulásának 100. évfordulóját, a történetét ismertető honlapot egykori főszerkesztője, Babits Mihály születésnapján mutatták be a sajtó képviselőinek az OSZK-ban.

A virtuális oldalon a látogató előtt a folyóirat megtépázott, megsárgult lapjain tűnnek fel az információk. A Magyar Elektronikus Könyvtár által készített honlapon 109 szerző neve és a folyóirat kronológiája kapott helyet.

A galériában a 34 éven át kiadott irodalmi újság címlapjai mellett látható többek között Ady Endre 1911-es kedvezményes vasúti bérletének fényképes oldala, valamint számos kézirat is.

A Nyugat-honlap bemutatóján E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója elmondta, hogy intézményük gazdag programmal készül az irodalmi folyóirat 100. születésnapjára.

A jubileumra rendezendő nagyszabású kiállításon láthatóak lesznek Rippl-Rónai József a Nyugat szerzőiről készült portréi, és a Nyugatról, mint szerkesztőségről is megemlékeznek.

Az évforduló alkalmából kortárs írókat kérnek fel egy-egy nyugatos alkotó pályájának ismertetésére, közönségszavazás útján pedig kiválasztják a legkedveltebb nyugatos írásokat, amelyekből az év végén egy XXI. századi emlékszámot készítenek.

Az OSZK alapításának 105. évfordulóját szintén egy történeti honlap indításával ünnepelte hétfőn az intézmény.

A grafikailag minimalista oldalon az alapítás körülményei, az alapítóhoz, Széchényi Ferenchez kapcsolódó idézetek és versek olvashatók. A kronológia menüpont alatt a könyvtár rövid története kapott helyet, de az intézmény főigazgatóinak is helyet szentelt a virtuális adattár. A Kincseinkből című aloldalon a Nemzeti dal első, Petőfi Sándor által dedikált nyomtatott példánya, valamint a Szózat és a Himnusz kézirata látható.

Az eseményen átadták az OSZK Örökös Tagja címet is, amelyet idén Bakonyi Péter vehetett át. A méltatás szerint a tudós az OSZK-ban is használt számítástechnikai rendszerek bevezetéséért részesült a 2005-ben alapított elismerésben.

Széchényi Ferenc 1802. november 25-én nyújtotta be a bécsi Magyar Kancelláriához ajándékozó-alapítólevelét, amelyben felajánlotta könyvtárát, kép-, szobor- és éremgyűjteményét a nemzetnek. Az uralkodó, I. Ferenc másnap, november 26-án aláírta és kiadatta az ünnepélyes királyi oklevélbe foglalt alapító okmányt. Ez az esemény jelentette Magyarország nemzeti könyvtárának megszületését.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását