2024. április 28. - Valéria

Pert vesztett az Iparművészeti Múzeum

A Pesti Központi Kerületi Bíróság elsőfokú döntése szerint az Iparművészeti Múzeumnak vissza kell adnia a Sigray-örökösöknek egy 17. századi, faragott angol karosszéket - tájékoztatta kedden az MTI-t az örökösök képviselője.
2008. november 18. kedd 20:24 - Hírextra
Schell József közlése szerint miután 2005-ben jogerősen pert nyertek a Magyar Nemzeti Múzeum ellen az Ocskay Johannát ábrázoló, 17. századból származó festmény visszaszolgáltatását kérve, a szintén ebből a korból származó karosszék miatt indítottak próbapert az Iparművészeti Múzeum ellen. Az intézményben összesen mintegy 110 azonosított Sigray-tárgyat, ruházatot, bútorokat és porcelánokat tartanak nyilván.

Az örökösök a perben azzal érveltek, hogy az ivánci Sigray-kastélyból a berendezési tárgyakat letétként, nemzeti érdekű magángyűjtemény minősítéssel adta át a Sigray család képviselője 1952-ben a Magyar Állam szerveinek, így ezeket a tárgyakat nem államosították.

Az angol karosszék a Balatoni Múzeumba került, ahol letétként tartották nyilván, majd később az Iparművészeti Múzeumban az állami tulajdont képező tárgyak nyilvántartása során vették leltárba.
Az Iparművészeti Múzeum és a perbe beavatkozó Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) több jogcímre is hivatkozott. Többek között állította, hogy a muzeális tárgyat államosították, ha pedig a bíróság mégis úgy látja, hogy erre nem került sor, akkor a múzeum, illetve jogelődje elbirtokolta a tárgyat - idézte fel Schell József a tárgyalás részleteit.

Hozzátette: a bíróság bizonyítottnak látta, hogy az állami szervek az ötvenes évek elején letétként vették át a karosszéket, és úgy ítélte meg, hogy a beleltározás nem eredményez tulajdonszerzést, az alperes és az MNV sem tudta bizonyítani, hogy a letéti jogviszony megszűnt volna. Az elsőfokú bíróság az államosítás tényét sem látta igazoltnak, és elutasította az elbirtoklásra, valamint a perben felhozott egyéb jogcímekre történő hivatkozásokat is.

Sigray Antal, a két világháború közötti időszak egyik meghatározó politikusa, a felsőház elnöke a második világháború idején helyezte letétbe gyűjteményét, amelynek darabjai ma a Magyar Nemzeti Múzeumban, az Iparművészeti Múzeumban és a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban találhatók. Az örökösök tavaly novemberben egyezséget ajánlottak a közgyűjteményeknek és az illetékes kormányzati szerveknek: felajánlották, hogy a 255 tárgyból álló gyűjtemény 43 százalékát ajándékként megtarthatják, ha a többit meghatározott időn belül kiadják.

A Sigray-örökösök 2005-ben a Magyar Nemzeti Múzeum ellen már jogerősen megnyertek egy próbapert, de az intézmény nem volt hajlandó kiadni az Ocskay Johannát ábrázoló festményt. Az emiatt megindult eljárás eredményeként a múlt év novemberében végrehajtó vitte el a festményt a fővárosi múzeumból.

Szintén próbapert indítottak a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum ellen is az ott őrzött Páris ítélete című, ógörög mitológiai jelenetet ábrázoló porcelán szoborért. Az egy éve kezdődött per tárgyalása csütörtökön folytatódik a Balaton-parti városban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását