2024. április 25. - Márk

Újságírói agytorna Gázában

Szellemi gimnasztika mentette meg Alan Johnstont, a BBC elrabolt és négy hónapig fogva tartott tudósítóját a végső csüggedéstől a Gázai övezetben. Johnston szerint az első néhány nap volt a legnehezebb.
2007. november 27. kedd 06:48 - Hírextra

A 45 éves újságíró éppen kiküldetésének utolsó napjait töltötte Gázában, amikor március 12-én elrabolta őt az Iszlám Hadserege nevű, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő szélsőséges csoport. Johnston szerint az első néhány nap volt a legnehezebb: "abba az őrjítő helyzetbe kerülni, hogy többé nem vagy ura az életed egyetlen morzsájának sem" - emlékszik vissza.

"És először életemben tengernyi, végeláthatatlan idővel kellett megbirkóznom. Félelmesen megnyúlt napokat kellett fel-alá sétálással, üldögéléssel kitölteni".

Johnston - aki Kidnapped and Other Dispatches (Emberrablás és más tudósítások) címmel könyvet írt élményeiről - felismerte, hogy valószínűleg sokáig, akár évekig is fogva tarthatják, ezért lélektani hadviselésbe kezdett, hogy megelőzze saját tébolyát.

"Sosem fogom elfelejteni: a 11. nap éjszakáján hirtelen nyugodtabb, filozofikusabb hangulatba kerültem, így képes voltam azon gondolkozni, hogy mit fognak jelenteni számomra a rám váró évek, hogy hogyan fogom túlélni az egészet".

Amikor a tudósító végül fogságának 114. napján hirtelen kiszabadult, megdöbbentően jó pszichés állapotban érkezett haza. Köszönhetően annak a munkának, amelyet nap mint nap végzett, hogy kondicionálja lelkiállapotát.

"Ha bárkinek is az a benyomása támadt, hogy kiszabadulásomkor meglehetősen higgadt voltam, annak részben az volt az oka, hogy nagyon kemény ellenőrzés alatt álltam: sokat, nagyon sokat dolgoztam rajta, hogy így legyen".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását