2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az MSZP az örökbefogadások gyorsításáról

Az örökbefogadási eljárás gyorsítását a miniszteri végrehajtási rendelet módosításával lehetne elérni - mondta Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
2007. november 27. kedd 18:14 - Hírextra

A környezettanulmányok kiadását, a különböző beszélgetések lefolytatását kellene gyorsabbá tenni - közölte a kormánypárti politikus. Szerinte ehhez a jelenlegi gyakorlatot kell megváltoztatni, amit a miniszteri végrehajtási rendelet módosítása ösztönözhet.

Török Zsolt kitért arra, hogy a múlt héten szerdán kerekasztal-beszélgetést tartottak az érintett párok, a civil szervezetek, a szaktárca és a hatóságok képviselőivel az örökbefogadás felgyorsításáról. Elmondta: sok esetben egy évig is eltarthat, amíg a bíróság kiadja a gyermek örökbe fogadhatóságáról szóló nyilatkozatot. Ez akkor van, ha az illetékes szakszolgálat nem tudja kiadni a dokumentumot - fűzte hozzá.

A szocialista képviselő azt mondta, ezeket az ügyeket 30 napon belül ki kellene tűzni, és ehhez a polgári perrendtartást kellene módosítani. Az MSZP ezért kezdeményezi, hogy gyorsított eljárásra is lehessen lehetőség ezekben az esetekben. Török Zsolt megjegyezte: egyelőre nem tudja, mit válaszolnak az illetékesek ezekre a felvetésekre.

Mint elhangzott, a családjogi törvény az örökbe fogadni szándékozóknak egy legalább 21 órás tanfolyamot elvégzését teszi kötelezővé. Az érintett párok azt javasolták - folytatta Török Zsolt -, hogy a tanfolyam 35-40 órás legyen. Ezt a minisztérium és a szakhatóságok képviselői is támogatják.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását