2024. május 9. - Gergely

Kitíltják a taxikat is a Margit hídról

A Margit híd felújítási határidejének betartásáért, illetve mivel a sok taxi és a köztük átsurranó magángépkocsik akadályozzák a BKV járműveit, október első hétvégéje után már nem közlekedhetnek taxik a hídon.
2009. szeptember 22. kedd 12:35 - HírExtra
Nyáry Krisztián, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója közölte, hogy október elején megváltozik a hídon a forgalmi rend, a közösségi közlekedést ugyanis átterelik a déli oldalon kiépített ideiglenes vágányokra. Ettől kezdve a közlekedés építési területen zajlik majd, s az új közlekedési rend a forgalombiztonság miatt az eddigieknél is szigorúbb szabályozást igényel. Szükség van erre amiatt is, hogy hat méternél keskenyebb lesz az a közlekedési folyosó, amelyen kétirányú villamos- és buszközlekedést kell lebonyolítani - jegyezte meg.

Az igazgató kifejtette, hogy csúcsidőben már most is hosszú személygépkocsisor alakul ki a villamosok között, lassítva ezzel az áthaladást. Az új forgalmi sávban azonban még a jelenleginél is nagyobb torlódások keletkeznének. Ezért a BRFK, a BKV, a hídfelújítás kivitelezője és lebonyolítója egyaránt azt kérte a fővárostól, hogy az ideiglenes vágány kiépítését követően ne közlekedhessenek taxik a hídon.

A rendőrség álláspontja szerint a taxik már most is akadályozzák a közösségi közlekedést. A kivitelező pedig jelezte, hogy "akadályoztatásnak tekintené, ha a taxiközlekedés fennmaradna az építési területen, ez ugyanis veszélyeztetné a felújítás határidőre történő szakszerű megvalósítását. Az igazgató tájékoztatása szerint az elmúlt héten a reggeli csúcsidőben forgalomszámlálást végeztek a hídon, e szerint reggel 7 és 9 óra között 174 busz és villamos, 337 kerékpáros és 363 taxi közlekedett, a 363 taxiból 165 nem szállított utast.

Nyáry Krisztián beszámolt arról is, hogy a Margit híd lezárásával összefüggésben foglalkozott a kabinet a kerékpáros-közlekedés kérdéseivel is. Mivel a felújítás alatt a biciklisek csak a kerékpárt tolva haladhatnak át a hídon, a főváros másik két hídon biztosítja részükre a kerékpározást. E héttől reggel 7 és este 8 óra között a Lánchíd forgalmi sávjában is lehet kerékpárral közlekedni. Ebben az időszakban a forgalmi torlódás a jellemző, nincs számottevő különbség a gépjárművek és a kerékpárok sebessége között. Az esti és hajnali órákban azonban továbbra sem lehet biciklizni a hídon, mivel a gyorsabban közlekedő buszokat akadályozzák a lassúbb kerékpárok, előzésre pedig nincs lehetőség.

Az Erzsébet híd déli járdáján is engedélyezik a kerékpározást, a budai oldalon a Rudas fürdő parkolójánál lehet kerékpárral felhajtani a járdára, Pest felől pedig rámpát alakítanak ki a meglévő néhány lépcső mellett. A kerékpáros- szervezetek korábban kérték, hogy az Erzsébet hídon a buszsávot is használhassák. Ezt a főváros közlekedési szakemberei nem támogatják, az autóbuszok követési sűrűsége és a kikerülési lehetőség hiánya miatt. A lassabb járművek ugyanis jelentősen akadályoznák a tömegközlekedést - tette hozzá az igazgató.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását