2024. május 2. - Zsigmond

Elhunyt a viharmérés atyja

Elhunyt Herbert Saffir, a hurrikánok és tornádók erősségét mutató Saffir-Simpson-féle ötfokozatú skála egyik kidolgozója.
2007. november 26. hétfő 15:27 - Hírextra

Miamiban infarktusban hunyt el 90 évesen a szerkezeti tervezőmérnök, aki a hurrikánskálát az 1960-as években dolgozta ki kollégájával, a ma 95 esztendős Robert Simpsonnal, az amerikai hurrikánkutató központ egykori igazgatójával.

A Saffir-Simpson-féle skála a hetvenes évek derekán vált széles körben elterjedtté. Az egyes fokozatok leírása részletesen tartalmazza, hogy milyen károk várhatók egy adott hurrikántól.

A skálát ma gyakran használják egyszerűsített formában is. Az 1-es kategóriájú viharok a leggyengébbek, az 5-ös kategóriájúak pedig a leghevesebbek. A hármas vagy magasabb kategóriájú hurrikánok "jelentős"-nek számítanak.

Évente mintegy ezer hurrikán keletkezik. A trópusi viharok akkor válnak hurrikánná, ha a széllökések csúcssebessége tartósan eléri a 119 kilométer per órás sebességet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását