2024. április 29. - Péter

Legalább az egyensúly javul

A magyar gazdaságban a vártnál gyorsabb és erőteljesebb egyensúlyjavulás következett be - mondta Veres János pénzügyminiszter hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.
2007. november 26. hétfő 15:23 - Hírextra

Hozzátette: a 11,6 százalékos államháztartási hiány két és fél év alatt négy százalékra csökkent. Magyarországon több mint húsz törvény módosításával olyan feltételeket teremtett a kormány, aminek eredményeképpen a magyar gazdaság jelenősen "tisztult" - jelentette ki.

Kiemelte azt is, hogy novemberben az egyik legtekintélyesebb nemzetközi hitelminősítő intézet, a Fitch Ratings, negatívról stabilra módosította a Magyarországgal kapcsolatos befektetői kilátást.
A pénzügyminiszter elmondta, Gyurcsány Ferenc múlt heti frankfurti, az Európai Bankügyi Konferencián tartott előadása után Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke "bölcsnek és bátornak" minősítette a reformokat, amelyeket a magyar kormány hajt végre. Hozzátette: Joaquín Almunia, az Európai Unió pénzügyi biztosa az európai gazdaságról készült előrejelzést bemutatva sikeresnek nevezte a magyar kormány által eddig végrehajtott kiigazítási lépéseket.

Veres János szerint 2008-ban lassulni fog az infláció Magyarországon, gyorsabb lesz a gazdasági növekedés, emellett a reálbér, és ennek hatására a fogyasztás is növekedni fog.

Mint hangsúlyozta, a kifehéredő gazdaságból származó többletbevételek lehetővé teszik, hogy többen, kevesebb közterhet fizessenek a költségvetésbe.

Varga Mihály (Fidesz) emlékeztetett arra, hogy a magyar gazdaság mindössze egy százalékkal növekedett 2007-ben. A huszonhét európai tagország közül huszonhetedikek vagyunk - tette hozzá. Véleménye szerint a kormány újabb adóemelésre készül.

Hargitai János (KDNP) közölte: a Gyurcsány-kormány semmi mást nem tett, mint hogy forrásokat vont ki a különböző nagy rendszerekből forrásokat.

"Egy gyenge állam gyenge kormánya szólal itt meg" - jelentette ki.

Herényi Károly (MDF) arra hívta fel a figyelmet, hogy a térségben Magyarországon a legmagasabb az infláció, emellett itt a legalacsonyabb a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás.

Eörsi Mátyás (SZDSZ) azt emelte ki: a liberális párt örül annak, hogy külföldi megfigyelők visszaigazolják a kormány tevékenységét.

Hozzátette azonban: amit a kormány eddig csinált, az kiigazításként jó volt, azonban az ország versenyképességének növeléséhez nem elég az egyensúly helyreállítása.

Kovács Tibor (MSZP) közölte: a kormánynak folytatnia kell a reformlépéseket.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a pénzügyminiszter napirend előtti felszólalása előtt a nők elleni erőszak megszüntetéséért nemzetközi nap alkalmából szólalt fel. Kiemelte: a nők elleni családon belüli erőszak az emberi méltósággal szembeni olyan súlyos támadás, ami megakadályozza, hogy a nők élhessenek alapvető jogaikkal.

Mint mondta, Európában naponta minden ötödik nőnek kell erőszakot elviselnie, Magyarországon minden héten legalább egy nő áldozatául esik társa bántalmazásának.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását