2024. április 20. - Tivadar

Hó- és jégolvasztó hidak épülnek

Hőtárolós hidakat építhetnek a jövőben Japánban: a hidak a nyáron gyűjtött energiájuk révén télen le tudják olvasztani magukról a havat, jeget.
2007. október 7. vasárnap 17:03 - Hírextra

Telente a hó, de különösen a jég igen nagy veszélyt jelent a hidakon. A jegesedést gátló vegyszerek viszont nemcsak drágák, de környezetszennyezők és károsítják az útburkolatát, valamint a hidak fémszerkezetét - olvasható a Membrana című orosz hírportálon.

A japán Hóeltakarítási Kutatóközpont, valamint két egyetem szakértői megtalálták az optimális megoldást, amelynek révén legalább a tél kezdetén nem kell tartani a hidak eljegesedésétől. Az első rendszert már elkezdték beépíteni Fukui egyik hídjába: hőhordozó csövek százait telepítik az útburkolatba. Ezeket keringető szivattyú révén a folyópart talajába rejtett 378 furattal kapcsolják össze. Nyáron a szivattyú automatikusan bekapcsolódik, mihelyt a napsugarak hatására felmelegszik a híd aszfaltja, a megtermelt hő pedig a föld alatt raktározódik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását