2024. április 25. - Márk

Csökken a bűnözés, csak lassan

Lassan csökken a bűnözés Európában, az Európai Közösségek Statisztikai Hivatalának(Eurostat) hétvégén nyilvánosságra hozott adatai szerint. Magyarország, a bűnözési statisztikák alapján, az unió tagországainak középmezőnyében található.
2007. november 26. hétfő 13:17 - Hírextra
A jelentés 14 tagállam adatai alapján megállapította, hogy a folyamatosan emelkedő bűnözési statisztikák 2002-ben érték el csúcspontjukat, azóta pedig lassan csökkenő tendenciát mutatnak.

Az Eurostat az 1995 és 2005 közötti adatokat vizsgálta, ezért, bár a tendencia csökkenést mutat, 2005-ben 0.6 százalékkal volt magasabb a bűncselekmények száma, mint 1995-ben. Magyarországon az összes bűncselekmény száma 2 százalékkal csökkent a tízéves periódus alatt. A legnagyobb emelkedést a szlovénai adatok mutatják, szomszédunknál 10 százalékkal emelkedett a bűncselekmények száma a vizsgált időszakban.

Az Európai Unióban csökkent a gyilkosságok (-3.2 százalék) és a háztartáson belüli erőszak (-3 százalék) száma, de nőtt a rablások (+4.9 százalék), a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények (+4.2 százalék) és általában az erőszakos bűncselekmények (+4.1 százalék) száma.

A vizsgálat szerint 2002 és 2005 között minden 100 ezer uniós polgárra jutott 124 elítélt. Magyarországon ez az arány 161 fő. A legtöbben Litvániában ülnek börtönben a lakosság számarányához képest: 100 ezer litvánból 239-en. A legkevesebben Cipruson, 100 ciprusiból 56-an.

A gyilkosságok száma Magyarországon 5 százalékkal csökkent az Eurostat szerint. A legnagyobb csökkenést Bulgáriában mérték a szakember, 9 százalékos visszaesést. A legtöbb gyilkosságot Litvániában követik el, 100 ezer emberből átlagosan 11-et ölnek meg a balti országban.

Az erőszakos bűncselekmények száma 3 százalékkal emelkedett, a háztartáson belüli erőszak 5 százalékkal, az autólopások száma 8 százalékkal csökkent Magyarországon. Az otthoni erőszak Romániában csökkent a legerősebben, 13 százalékkal, az autólopások száma Bulgáriában, 19 százalékkal.

Az 1995 és 2005 közötti időszakban meredeken emelkedett Magyarországon a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények száma, aránya eléri a 30 százalékot. Az Eurostat adatai szerint a drogokkal összefüggő bűncselekmények száma mindenhol emelkedett Kelet-Európában, de Csehországban csak 15, Lengyelországban csak 24, Romániában csak 16 százalékkal.

Az Eurostat elemzése a tagországok által szolgáltatott adatok alapján készült. A megállapítások érvényességét erősen befolyásolhatják a be nem jelentett esetek és a nemzeti jogrendszerek helyi sajátosságai is.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását