2024. június 18. - Arnold, Levente

Rákkeltő szerrel javították fel az ivóvizet?

Rendőrségi vizsgálat tisztázza majd, hogy történt-e mulasztás a dombóvári ivóvízminőség-javító program beruházásainál, amelyek után az egészségügyi határértéknél nagyobb mennyiségű rákkeltő anyagot találtak az ivóvízben.
2009. június 29. hétfő 22:29 - HírExtra
A nyomozást ismeretlen tettes ellen különösen nagy kárt okozó csalás gyanújával indította a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság - közölte az MTI-vel Máté Dezső bűnügyi osztályvezető hétfőn.

Hozzátette: a feljelentés szerint a 2005-2006-ban megvalósított ivóvízminőség-javítási program beruházásai során a tervezettnél mintegy 60 millió forinttal olcsóbb szűrőket építettek be a hálózatba.

A vizsgálat előzménye, hogy a város egyik vízműtelepén a beruházás után többször is az egészségügyi határértéket meghaladóan mutatták ki kalcinogén - rákkeltő - úgynevezett AOX- (adszorbeálható szerves halogén) vegyületek jelenlétét.

Dombóváron 2005-ben és 2006-ban mintegy 500 millió forintos beruházás keretében szereltek be egy napi ötezer és egy napi háromezer köbméter kapacitású víztisztító berendezést abban a reményben, hogy megszűnik a vas, mangán, ammónia és metán okozta íz-, szín- és szagprobléma.

Az AOX-vegyületek megjelenését Szücs István, a Dombóvári Víz- és Csatornamű Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek hétfőn az alkalmazott technológiával, az úgynevezett törésponti klórozással magyarázta.

A technológiát az ammónium eltávolítására használják, eközben azonban intenzíven képződnek AOX- vegyületek, amelyeket aktívszenes szűrőkkel kötnek meg.

Mint a vízműtársaság vezetője mondta, az AOX mérését először a próbaüzemnél írta elő az egészségügyi hatóság. Ekkor literenként 100 mikrogramm vegyületet tartalmazott az ivóvíz. 2008 őszén a vízmű kicserélte az aktív széntöltetet, azóta 50 mikrogramm körüli értékeket mérnek, júniusban például 49 mikrogrammot.

Szanyi Attiláné, az ÁNTSZ Dél-dunántúli Regionális Intézetének munkatársa arról tájékoztatott, hogy 2009 áprilisában 56,8, májusban 56,7 mikrogramm AOX volt a dombóvári vízben.

A szakember hozzátette: az AOX-vegyületcsoportra ajánlott határérrték vonatkozik, amely 50 mikrogramm literenként. Mint mondta, ennél alacsonyabb vegyülettartalom tartós fogyasztás esetén sem okoz egészségügyi problémát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását