2024. május 2. - Zsigmond

Kína csámcsogott a francia elnök válásán

A kínai média, ahol a vezetők magánélete tabutémának számít, nagy érdeklődést tanúsított francia elnök válása iránt, amelyet alig néhány héttel Nicolas Sarkozy vasárnap kezdődött kínai látogatása előtt jelentettek be.
2007. november 25. vasárnap 17:03 - Hírextra
Számos cikk és kommentár jelent meg a témáról, fotókkal és még pletykákkal is, mind a hivatalos sajtóban, mind a tévében, mind az interneten.

A Global People című magazin, amely a Zsenmin Zsipaónak, a Kínai Kommunista Párt párt napilapjának egyik melléklete, novemberben címlapját is az ügynek szentelte, és nem kevesebb mint 11 oldalon ismertette a részleteket.

"Amikor Jacques Chirac elbúcsúzott az elnökségtől, őt tettük a címlapra és neki is külön dossziét szenteltünk, és ezt jól fogadták az olvasók" - magyarázta el az AFP-nek Hszü Szüe-liang (Xu Xueliang) helyettes főszerkesztő. Nicolas Sarkozy és Cecília válása esetében, mondta, több szempontot is figyelembe vettek. "Egy nagy ország vezetőjéről van szó, és a kínaiak úgy gondolják, hogy a franciák romantikus jelleműek. Tegyük hozzá: Sarkozy nem sokkal azután vált el, hogy győzött a választásokon, ezért úgy gondoljuk, hogy a kínai olvasókat érdekli a téma" - fejtette ki a kínai szerkesztő.

Az egyik, főleg a kínai főváros új középosztályának körében népszerű napilap, a Pejcsing Zsipao napról napra tudósított a válás fejleményeiről, és beszámolt még azokról az interneten terjedő híresztelésekről is, amelyek a francia elnök feltételezett új szerelmi kapcsolataira vonatkoztak.
Az elnöki pár válása újabb alkalmat szolgáltatott a "romantikus" és "nőcsábász" francia férfiakról, illetve a "független" és "harcos" szellemű francia nőkről szóló sablonok felelevenítésére is.

A Pejcsing Zsipao hasábjain egy kantoni egyetemi oktató október végi kommentárjában azt hangsúlyozta, hogy egy francia magánélete nemigen befolyásolja politikai karrierjét, "ellentétben más országokkal". "A mindennapi életben a +kanapé-előléptetés+ megszokott jelenség" - jegyezte meg, sőt hozzáfűzte, hogy "egyes vélemények szerint a francia közigazgatás alacsony hatékonysága közvetlenül összefügg a funkcionáriusok romantizmusával".

Mindazonáltal a kínai sajtó felfokozott érdeklődése a külföldi vezetők magánélete iránt éppenséggel arra világít rá, hogy mennyire érinthetetlen az óriási ázsiai ország vezetőinek magánélete - kivéve azokat az eseteket, amikor korrupciós vádak kapcsán esik szó erről.
Így például miután Sanghaj volt vezetőjét, Csen Lieng-jüt (Chen Liengyu) valamivel több mint egy éve leváltották és börtönbe került, magánéletéről is leleplezések jelentek meg.

A legfőbb kínai vezetőről, Hu Csin-taóról (Hu Jintao) megjelenő minden íráshoz a legmagasabb szintű jóváhagyás szükséges, róla általában egyszerűen a hivatalos Új Kína hírügynökség anyagát veszik át.

Ez az átláthatatlanság termékeny táptalaj a számtalan híreszteléshez, amely az utca emberének közegében terjed bizonyos vezetők feltételezett viszonyáról egyik-másik énekesnővel vagy színésznővel.

Amikor az AFP a Global People helyettes főszerkesztőjét arról kérdezte, vajon eljön-e a nap, amikor a kínai médiában nyíltan lehet írni az ország vezetőinek magánéletéről, ő így tért ki a kényes kérdés megválaszolása elől: "Maga már tudja a választ".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását