2024. április 25. - Márk

Sikeres volt Sarkozy

Sikerrel fejezte be amerikai misszióját Nicolas Sarkozy. Az Irak elleni háború miatt négy éve megromlott amerikai-francia kapcsolatok a helyükre billentek -derül ki a csütörtök reggeli amerikai lapok kommentárjaiból.
2007. november 8. csütörtök 09:09 - Hírextra

Az újságok szerint a francia elnök minden amerikai várakozást kielégített, a republikánusok és a demokraták is az új erős európai szövetségest látják Sarkozy Franciaországában, amely bizonyos területeken akár átveheti Nagy-Britannia helyét.

Nile Gardiner, a Bush-kormányzat szócsövének is tekintett Heritage Fundation szakértője szerint egy éve elképzelhetetlen volt, hogy francia és amerikai elnök együtt vacsorázzon a Fehér Házban, illetve kétnapos "csúcstalálkozót" tartson.

Ahogy Gardiner fogalmaz: "az új elnök személye garancia az imázsát vesztett Amerikának, hogy új alapokra helyezze viszonyát a vén Európával". Sarkozy látogatása kapcsán megfogalmaztak olyan véleményt is, hogy a fokozatosan "kivonuló" brit katonai erők helyét hamarosan a franciák vehetik át, ezzel átadva a stafétabotot Amerika új és erős szövetségesének.

Washingtonban pozitívan értékelték azt is, hogy Sarkozy ügyes taktikát alkalmazva Irán felé a szigorúbb arcát mutatja, míg az Egyesült Államokban igyekszik elsimítani az egyre éleződő ellentétet. A francia elnök jól egyensúlyozik az Izrael-barát Amerikában a palesztin ügyekben is - vélik az amerikai lapok.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását