2024. április 19. - Emma

Jól vannak a hajótöröttek

Nem volt kifogástalan műszaki állapotban az Explorer nevű hajó, ami az Antarktisz közelében jéghegynek ütközött pénteken. A száz utast és az ötvenfős legénységet szerencsésen kimentették, mindannyian jól vannak.
2007. november 24. szombat 08:52 - Hírextra
A hajóutat szervező cég közlése szerint a 2400 tonnás jármű - a Titanichoz hasonlóan - jéghegynek ütközött, amely egy ökölnagyságú rést ütött a hajó oldalán. A nyíláson át víz szivárgott a hajótestbe, azt még nem lehet tudni biztosan, hogy a jelenleg süllyedő, üres járművet sikerül-e megmenteni.

A libériai zászló alatt hajózó vízi járműnek - a Lloyd List nevű tengerészeti kiadvány internetes oldala szerint - öt műszaki hiányossága is volt, például nem záródott rendesen az egyik vízbiztos ajtó, a mentőcsónakok sem voltak rendben, és a mentési terv sem volt kifogástalan.

Mindezek ellenére mindenkit sikerült kimenteni a Déli-sarkkör közelében süllyedő utasszállító hajóról. Az Explorer utasai és a személyzete egy ideig mentőcsónakokban várta a segítséget a nyílt tengeren. Az időjárás viszonylag jó a térségben, a Déli-sarkvidéken most kezdődik a nyár, az átlaghőmérséklet mínusz 5 Celsius fok.

A kimentettek jól vannak, fagyási sérüléseket senki sem szenvedett, élelmet és száraz ruhákat kaptak - közölte a bajbajutott vízi jármű segítségére sietett norvég mentőhajó kapitánya. Az Explorer pénteken reggel ütközött jéghegynek a Déli-Shetland-szigetek közelében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását