2024. május 5. - Györgyi

Sarkozy fizetésemelése

"Többet dolgozni, többet keresni". Nicolas Sarkozy francia államfő elnökválasztási kampányígéretét elsőként önmagának kívánja betartani: a francia nemzetgyűlés kedden kezdi megvitatni az elnöki hivatal költségvetésének megháromszorozásáról (32 millióról 1
2007. október 30. kedd 13:40 - Hírextra

Emmanuelle Mignon, az elnöki hivatal kabinetfőnöke a Le Figaro című napilapnak a fizetésemelés egyik legfőbb érveként említette, hogy az előző államfő, Jacques Chirac nyugdíjasként látta el a köztársasági elnöki feladatokat. De mivel az 53 éves Sarkozy nyugdíjat még nem kaphat, havi összjövedelme fele elődjének, s ezért logikus lenne fizetését annyival megemelni, hogy legalább annyit keressen, mint elődje.

A másik fontos szempont a miniszterelnöki és az elnöki hivatal költségvetésének összehangolása, ugyanis míg Sarkozy éves jövedelme jelenleg 101 488 euró (25 millió 400 ezer forint), miniszterelnöke ennek több, mint kétszeresét keresi: évi 240 ezer eurót (60 millió forintot). Amennyiben a francia nemzetgyűlés megduplázza az elnök fizetését, az még mindig messze el fog maradni Angela Merkel német kancellár keresetétől, aki évente 272 400 eurót (68 millió forintot) visz haza, s ezzel Európa legjobban fizetett vezetője. Az amerikai elnök tartja a világrekordot 342 500 euróval (86 millió forint).

Az sem elhanyagolható tény a keddi francia napilapok szerint, hogy Sarkozy nettó hatezer eurós (másfélmillió forintos) havi fizetése fele államtitkárai jövedelmének. Az államfőnek ugyanakkor mandátuma idején minden költségét, még szabadsága idején is automatikusan az elnöki hivatal fedezi.

A fizetésemelést a megszorító intézkedések bejelentése közepén a választók felé rossz üzenetnek tartó ellenzéki képviselők is elismerik, hogy az átláthatóság érdekében érdemes lenne a köztársasági elnök fizetését az Elysée-palota költségvetésétől függetlenül, elfogadható szinten megállapítani, és attól kezdve az elnök is maga fedezhetné személyes költségeit. A Libération szerint ugyanis Charles de Gaulle tábornok volt az utolsó olyan francia köztársasági elnök, aki hajlandó volt saját pénztárcáját időként elővenni. Ő még a hivatalába látogató unokái uzsonnáját is kifizette az Elysée-palotának.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását