2024. május 5. - Györgyi

Koalíciós egyeztetés az egészségbiztosítási törvényjavaslatról

Konstruktív szellemben folyt az egészségbiztosítási törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról tartott koalíciós egyeztetés - mondta Kökény Mihály, az MSZP szakpolitikusa pénteken az MTI érdeklődésére.
2007. november 23. péntek 16:32 - Hírextra

A koalíciós pártok úgy vették végig a 232 indítványt, hogy lehetőség szerint minden fontos kérdésben megegyezés szülessen - közölte az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke a három és félórás egyeztetés után. Hozzátette: mind a két oldalon azt látták, hogy senki nem akar eltérni a koalíciós megállapodástól.

A támogatott módosító indítványok közzé sorolta a jogtechnikai pontosításokat, a pénztárirányítással kapcsolatos összeférhetetlenségi szabályokat, a pénztárak irányítóival kapcsolatos szakmai követelményeket.

Elmondta: a koalíciós pártok közösen dolgoznak, és várhatóan kapcsolódó módosító indítványként nyújtják be a fejkvótával kapcsolatos szabályokat.

Kökény Mihály közölte: az egyeztetésen jelezték, hogy a frakció nem támogatja Tóth Károly (MSZP) indítványát a vizit- és a kórházi napidíj eltörléséről.

A szocialista politikus szerint az összes módosító indítvány "igen szerény" része az, amelynek esetében politikai egyeztetésre van szükség. Ezek közé sorolta a pénztárirányítás, a menedzsment jogok, illetve az Országos Egészségbiztosítási Pénztár utódszervezetével kapcsolatos kérdéseket, valamint az alapítással, a tőkekövetelményekkel kapcsolatos néhány kérdést. Hozzáfűzte: ezek olyan területek, amelyek valamilyen szinten érintik a koalíciós megállapodást, ezért a pártelnökök részvétele is szükséges az egyeztetésen.

Kökény Mihály kitért arra: néhány indítvány esetében további szakmai egyeztetésre van szükség. Példaként említette a várólistákra vonatkozó szabályozást, amely úgy szerepel a törvényjavaslatban, mintha mindenhol szükség lenne várólistára. Ez nincs így - fűzte hozzá.

Van még munka hátra, de ez egy ilyen nagy szabású törvénynél egyáltalán nem meglepő - fogalmazott.

Kökény Mihály elmondta, hogy az egyeztetésen az MSZP-t rajta kívül Lendvai Ildikó frakcióvezető, továbbá a párt három egészségpolitikusa: Vojnik Mária, Havas Szófia és Schvarcz Tibor, a frakció költségvetési munkacsoportjából Tukacs István képviselte. Hozzátette: az SZDSZ-től Horváth Ágnes egészségügyi miniszter, Horn Gábor ügyvivő és Béki Gabriella országgyűlési képviselő vett részt a megbeszélésen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását