2024. május 10. - Ármin, Pálma

Napirend után: Mécs Imre

Zódor János forradalmár, 1956-os mártír emlékét idézte napirend utáni felszólalásában Mécs Imre szocialista képviselő kedden az Országgyűlésben.
2008. október 21. kedd 17:05 - Hírextra
A 22 éves Zódor Jánost a forradalomban vállalt szerepéért 1958. október 21-én ítélték halálra, majd három nappal később az ítéletet végre is hajtották.

Mécs Imre személyes emlékeit is felidézve azt mondta, hogy a fiatalember, aki csillésként dolgozott, 1956. október 23-án jelen volt a Hősök terén a Sztálin szobor ledöntésénél, majd amikor hír érkezett, hogy a rádiónál ÁVH-sok lőnek a tüntetőkre, odasietett, és csatlakozott az épületet ostromlókhoz.
Két nappal később a Corvin közben harcolt, majd a fegyverszünet idején felügyelt a rendre, a Vöröskereszt szállítmányainak szétosztására.


November 4-én, a második szovjet agresszió ellen a Kilián laktanyánál vette fel a harcot, három nappal később társai rábeszélésére tette le a fegyvert. A forradalmárt 1957 júliusában tartóztatták le, majd bíróság elé állították, és tizenharmadrendű vádlottként halálra ítélték. Zódor János kegyelmet nem kért.
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke az ülésnapot bezárta, a parlament következő, várhatóan kétnapos ülését október 27-re hívta össze.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását