2024. június 23. - Zoltán

Homok gyöngye

Négy kategóriában választották meg a megye borát Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat kezdeményezésére, immár negyedik alkalommal. A díjnyertes borok kiválasztásával segíteni szeretne az önkormányzat abban, hogy minél többen megismerjék és elisme
2007. november 23. péntek 16:18 - Hírextra
A jó minőségű alföldi bor felveszi a versenyt - a tokaji borok kivételével - az ország bármely területéről származó borral - hangoztatta.

Erdősi Mária, a Magyar Borutak Szövetségének a főtitkára, egyben a Duna Borrégió Borút Egyesületének a titkára hangsúlyozta: az év közben rendezett borversenyek díjazott boraiból választják ki mindig a megye borát.

Ebben az évben a díjnyertes Bács-Kiskun megyei borok közül a megye borának választották a fehérborok kategóriájában a Helibor Szövetkezeti Pincészet eredetvédett 2006-os Aranysárfehér borát, a rosé borok kategóriájában a Szőke Sándor Pincészet 2006-os Kékfrankos Rose borát, a vörösborok között a Frittmann Testvérek 2003-as Soltvadkerti Savignon-Franc borát, míg a desszertbor-kategóriában a Sümegi és Fiai Pincészet 2003-as Rajnai Rizling jégborát.

A Duna Borrégió a 22 magyarországi borvidék közül a legnagyobb területtel rendelkezik és a legtöbb bort adja. A Csongrádi Borvidék 2300 hektáros területén van szőlőültetvény, a Hajós-Bajai Borvidéken 2170 hektáron, míg az ország legnagyobb borvidékén, a Kunságin, 28 ezer hektáron terem szőlő.

A borrégión belül a Hajósi Borvidékről származik az édesbor, a Kunsági Borvidékről a további három, míg a borrégió harmadik borvidékéről, a csongrádiról nincs jelölés, mert az nem tartozik Bács-Kiskun megyéhez.

A soltvadkerti Frittmann borászat az eddigi "megye bora"-versenyeken valamelyik termékével mindig kiérdemelte a kitüntető címet.

Erdősi Mária felhívta a figyelmet arra, hogy Frittmann Jánost ebben az évben is jelölték az év borásza kitüntetésre, és bekerült az öt jelölt közé, akik közül december 7-én választják ki a győztest.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását