2024. április 28. - Valéria

Hangverseny Jávori Vilmos emlékére

Emlékkoncertet rendeznek a februárban elhunyt Jávori Vilmos dzsesszmuzsikus és zenepedagógus tiszteletére zenésztársai, tanítványai, barátai közreműködésével hétfőn este Budapesten, a Stefánia Palotában - közölte Gyimesi László, a Jávori Band tagja az MTI
2007. november 23. péntek 16:21 - Hírextra

Jávori Vilmos életpályája, zenei munkássága és emléke előtt tisztelegnek pályatársai, azok a muzsikusok, akikkel a leggyakrabban játszott együtt és akik ma a magyar dzsesszélet élvonalát képviselik. Fellép a Shabu-Shabu együttes, a Romani Special, a Jávori Band, Charlie, a Kőbányai Zenei Stúdió kórusa, Takács Nikolasz, a Berkesi Trió, a Hosszúlépés együttes, Csík Gusztáv, Joan Faulkner, végül a művész legutolsó csapata: a Jávori Soundmachine.

A koncertet megelőzően a Stefánia Palota színháztermének előterében fotókiállítás nyílik Jávori Vilmos emlékére.

Jávori Vilmos a konzervatórium elvégzése után számos együttesben dolgozott. 1966-ban a Pege trióval fellépett a Stockholmi Jazz Fesztiválon, 1980-ban Indiában szerepelt. 1972-ben megalakította a Rákfogót Szakcsi Lakatos Bélával, Babos Gyulával, Ráduly Mihállyal és Lakatos "Bögöly" Bélával, majd az 1980-as évek elején a Jávori Kvartettet Snétberger Ferenccel, Torma Rudolffal és Csiszár Péterrel, akikkel swing és latin zenét játszott.

1968-tól több filmzenében működött közre, ezek közül a legismertebb az Oscar-díjas Mephistóban előadott

dobszólója. Mese- és játékfilmekben, többek között Jancsó Miklós, Bacsó Péter és Makk Károly alkotásaiban is dobolt. 1969-től Hacki Tamás együttesével koncertezett világszerte.

Jávori Vilmos 1990-ben alapító tagja volt az MZTSZ Kőbányai Zenei Stúdiójának. 2003-ban fiatal tehetséges muzsikusokkal létrehozta a Jávori Sound Machine-t. Szivárvány havasán címmel 2003-ban jelent meg utolsó albuma, amelyen régi ismert népdalok hallhatók új feldolgozásban, Tony Lakatos világhírű szaxofonművész közreműködésével.

Több nemzetközi dzsesszfórumon nyert díjat, például Montreux-ben, San Sebastianban. 1987-ben a Magyar Jazz Quartettel

elnyerte az eMeRTon díjat. 2001-ben pedagógiai munkájáért Weiner Leó-díjat kapott, 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, míg 2007-ben, napokkal halála előtt a Magyar Jazz Szövetség Szabó Gábor-díjával tüntették ki. Az emlékének ajánlott Magyar Jazz Quartet CD ez év őszén jelent meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását