2022. augusztus 16. - Ábrahám

Hárommilliárd forintnyi pénzmosás

Hárommilliárd forintot megmozgató pénzmosási ügyben nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), az ügyben már 45 gyanúsított van, köztük ügyvédek is - mondta az ügy előadója az MTI-nek.
2007. november 23. péntek 08:41 - Hírextra

A pénzintézeti bejelentés alapján a még tavaly indult nyomozásban eleinte 20-30 milliós kárt állapítottak meg, az adóhatósággal együttműködve most azonban már 310 millió forint adóhátrány mutatható ki, s ez a kárösszeg pedig a még tovább tartó eljárásban az egymilliárdot is meghaladhatja - tette hozzá Hegyes Sándor.

A nyomozás során a rendőrök megállapították: az egyik gyanúsított, egy férfi társaival hajléktalanok vagy más strómanok nevére különféle tevékenységi körű gazdasági társaságokat alapított. A cégek ellenőrzése során kiderült: azok a cégbíróságnál bejelentett székhelyükön nem lelhetőek fel, ahogyan vezetőik sem. A rendőröknek eddig 150, elsősorban budapesti és főváros környéki, az ügyben érintett cég került a látókörébe. Az arányokról szólva Hegyes Sándor azt mondta: egy valós cégre tíz fiktív jut.

A cégek között olyan is van, amelyen csak átfuttatták az összegeket, illetve olyanok is vannak, amelyeknek a bankszámlájáról az elmúlt két évben az ügy egyik gyanúsítottja vett fel összesen 3,1 milliárd forintot. A férfi a cégekben semmilyen tisztséget nem vállalt.

Az ügyben eddig 45 gyanúsítottat hallgattak ki adócsalás, pénzmosás, bűnpártolás és közokirat-hamisítás bűntette miatt. Köztük négy ügyvédet és egy ügyvédjelöltet is. Őket azzal gyanúsítják, hogy közreműködtek a fiktív cégek létrehozásában, illetve már létező ilyen cégek üzletrészeinek adás-vételében jártak el.

Az NNI az adóhatósággal közösen eddig 310 millió forint adóhátrányt tárt fel, 17 millió forintot foglalt le kármegtérülés céljából, a bűncselekmény elkövetésében résztvevőktől. A két hatóság a további gazdasági társaságok ellenőrzését folyamatosan végzi.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását