2024. április 30. - Katalin, Kitti

Díjazták a terapeutát

Anginé Szántó Ibolya kapta a mentálhigiéné területén példaszerű munkát végző szakemberek számára alapított Veér András-emlékdíjat ebben az évben. A Veér András Alapítvány díjának idei átadási ünnepsége egyben még egy - utolsó utáni - búcsú volt magától a
2007. november 22. csütörtök 07:48 - Hírextra

A két éve alapított díj második kitüntetettje csaknem három évtizedet töltött el az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) falai között, az utóbbi években foglalkoztató terapeutaként írta be magát a nagymúltú intézet történetébe.

Működése során több száz beteg, mondhatni ezrek ismerték meg a különféle művészeti ágak terápiás hasznát, az alkotás örömét. Anginé nevéhez fűződik az OPNI Tárt Kapu Galéria életre hívása.

Ebben a "szalonban" találtak otthonra azok a festmények, szobrok, szőttesek, gobelinek, kollázsok, hímzések, faragások, amelyek a terápiás céllal szervezett művészeti műhelyekben születtek, készültek. A galéria gondozása mellett ő hozta létre a szintén Tárt Kapu névre keresztelt színjátszó csoportot is.

A művészetterapeuta a betegek fejlesztése során az ápoltak stigmatizációja, a többségi társadalomból való kizártsága ellen küzdött. A "sárga házban" ápoltak műalkotásainak bemutatásával (is) azt kívánta igazolni, hogy bár a társadalom tagjai nem egyformák, de abban mindenképpen hasonlítanak egymásra, hogy mindenki - még a pszichiátriai beteg is - képes valami maradandót alkotni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását