2024. április 20. - Tivadar

Tokió beszorult

Tokió körzete, amelyet gyakran sújtottak pusztító földrengések, egy tektonikus táblatöredéken található, amely beszorult az eurázsiai, a csendes-óceáni és a fölöp-szigeteki tábla közé - állapította meg egy japán és amerikai kutatókból álló geológus csapat
2008. október 6. hétfő 06:57 - Hírextra
A Kantó-síkságon, amelyen a japán főváros található, a szigetország lakosságának negyedrésze él, azaz több mint 30 millió ember. Ez a terület a három nagy tektonikus lemez találkozásától 300 kilométerre északnyugatra van.

A Nature Geoscience című folyóirat vasárnapi számában megjelent tanulmány szerint a mintegy 100 kilométer hosszú és 25 kilométer széles tektonikus lemeztöredék 2-3 millió éve vált le a csendes-óceáni tábláról.

Toda Sindzsi, a cukubai japán kutatóintézet tudósa az amerikai geológiai felügyelőség kutatóival közösen publikált tanulmányában ezt két tengeralatti hegységnek a Japán ároknál, Tokiótól 200 kilométerre keletre végbement összeütközésével magyarázza.

A geológusok 300 ezer kis földrengés során elemezték a Kantó-síkság altalajának mozgását és így kitűnt, hogy annak egy része, amelyet a fülöp-szigeteki lemez részének tekintettek, a csendes-óceáni tábla mozgását követi.

Az utóbbi nyugat felé tart és az eurázsiai lemez alá gyűrődik be, míg a fülöp-szigeteki tábla észa felé halad, és szintén az eurázsiai lemez alá csúszik.

"A töredék becsípődött a csendes-óceáni és a fülöp-szigeteki táblák közé, mint egy olyan pilula, amelyet nem tudnak teljesen lenyelni" - mutattak rá a tektonikus mozgás szakértői.

A japán főváros 1703-ban, 1855-ben és 1923-ban volt gyilkos földrengések színhelye. Az utóbbi 7,9 erősségű volt a Richter-skálán: 140 ezer ember halt meg és tűnt el, 600 ezer lakás pusztult el a rengésben és az azt követő tűzvészben.

Japán kormányzati becslések szerint egy hasonló földrengés ma ezer milliárd dollárba (178 ezer milliárd forint) kerülne és fél millió épületet rombolna le.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását