2024. április 23. - Béla

Az előállított újságírók ügyéről konzultálnak

A hétvégén előállított újságírók ügyében tartanak kerekasztal-beszélgetést az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, a rendőrség, a média, valamint az újságíró-érdekvédelmi szervezetek képviselői pénteken, Takács Albert szakminiszter kezdeményezésére - e
2007. november 22. csütörtök 19:18 - Hírextra
A meghívás célja elsősorban a közös gondolkodás és a konszenzus-keresés annak érdekében, hogy a közterületen lefolytatott rendőri intézkedések helyszínén dolgozó újságírók a törvényes előírások betartása mellett, zavartalanul el tudják látni tájékoztatási feladataikat - írja közleményében a minisztérium.

A beszélgetést annak kapcsán tartják, hogy szombaton a rendőrök a Batthyány-örökmécsesnél tartott engedély nélküli demonstráción, két, az eseményről tudósító újságírót is előállítottak, az Index internetes portál és a hvg.hu munkatársát.

A szaktárca közleménye szerint Takács Albert egykori ombudsmanként is személyes elkötelezettséget érez a politikai szabadságjogok, köztük a szólás- és a sajtó szabadságának kiemelt védelme iránt, és meggyőződése, hogy a köztársaságnak a szabadság és a rend egyaránt alapértéke, amelyeknek nem egymás rovására, hanem egymást feltételezve, egymástól megerősítve kell érvényesülniük.

Jó válaszok azonban csak akkor születhetnek, ha e fontos kérdésekre együtt keresik a konszenzusos választ a rendőrség és a média munkatársai - indokolja a kezdeményezést a szaktárca.

Hétfőn a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, a Magyar Újságírók Közössége, a Helsinki Bizottság és a kormánypártok is tiltakozásuknak adtak hangot az eset miatt, amely a parlamenti ülésnapon is téma volt.

Az Országgyűlésben Takács Albert egy SZDSZ-es napirend előtti felszólalásra válaszolva azt mondta, hogy Batthyány-örökmécsesnél tartott demonstrációt nem jelentették be, jogellenes volt, ilyet a rendőrségnek fel kell oszlatnia, ugyanakkor az oszlatásról a rendőrség az újságírókat is tájékoztatta, és arról is, hogy a helyszínt el kell hagyniuk.

A miniszter kedden az alkotmányügyi valamint az emberi jogi bizottság együttes ülésén ugyanakkor már arról beszélt, hogy a valóban spontán és békés demonstráció a strasbourgi bíróság szerint nem oszlatható fel kizárólag arra hivatkozva, hogy azt nem jelentették be.
Kedden az újságírók, fotósok és operatőrök úgynevezett flashmobbal tiltakoztak a Batthyány-örökmécsesnél az ügy miatt, míg az országos rendőrfőkapitány helyettese kerekasztal-beszélgetésre hívta az újságírók és jogvédők szervezeteket az álláspontok megvitatására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását