2024. május 3. - Tímea, Irma

A borpiaci reform veszélyei

November 21-én, majd három órás szavazás során döntött az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága az olasz európai néppárti Giuseppe Castiglione által jegyzett, a borpiac reformjáról szóló jelentésről.
2007. november 22. csütörtök 07:16 - Hírextra

Az Európai Bizottság 2007. július 4-én hozta nyilvánosságra az európai borszektor reformjáról szóló terveit. Javaslatában a Bizottság a nem hatékony, bor túltermeléshez hozzájáruló támogatások eltörlését tervezi annak érdekében, hogy az Unió termelőit még versenyképesebbé tegye. Ezenfelül 200 ezer hektár szőlő kivágását irányozza elő 5 éven belül és teljesen liberalizálná a telepítési jogokat 2014-től kezdődően. A téma fontossága és a reform termelőket érintő súlyos következményei miatt, közel 900 módosító indítványt nyújtottak be a bizottsági szavazáshoz. Harangozó Gábor és Tabajdi Csaba, a Mezőgazdasági Bizottság tagjai az eredeti jelentéssel kapcsolatosan súlyos aggályukat fejezték ki, és 27 módosító indítványt nyújtottak be ahhoz. A két szocialista képviselő a mai szavazáson végül nemet mondtak a javaslat egészére, mert értékelésük szerint az nem módosult a magyar érdekeknek megfelelő irányban.

"A borszektor alapvető reformjára szükség van, ugyanakkor nem megengedhető, hogy azt az új tagállamok és a legszegényebb bortermelő régiók kárára hajtsák végre. Pozitív, hogy a magyar szocialista képviselők módosító indítványain is alapuló kompromisszumos módosítók keretében elfogadták az alkoholtartalom fokozására a cukrozás engedélyezését. Szintén üdvözlendő, hogy a Bizottság eredeti javaslatához képest a nemzeti borítékok felosztása nem elsősorban a borbüdzséből való múltbéli részesedés, hanem emellett a termelési referenciák és a bortermelő terület alapján történhet. Az eredeti elképzelések szerint azok a tagországok (például Spanyolország és Olaszország) járnának jól, amelyek eddig is nagy feleslegeket termeltek, gyakran kifejezetten lepárlásra. Magyarország, mely korábban is inkább a minőségi mintsem a mennyiségi szempontokat vette figyelembe a bortermelés során, közel 2 millió euróval több támogatást kapna évente, amennyiben a módosított javaslat kerül elfogadásra."

A két szocialista képviselő határozottan ellenezte a kivágási támogatások rendszert, mert az elsősorban az új tagállamokban vezetne nagymértékű ültetvénykivágásokhoz, és nem azokban az országokban, ahol a feleslegek képződnek. Ezért javasoltak azt, hogy a borköltségvetés egészét a nemzeti borítékokban osszák szét a tagállamok között, akik saját maguk döntik el - az uniós szabályozással összhangban - hogy azt kivágásra, ültetvénymodernizációra, marketingre, vagy más egyéb támogatási formára fordítják.

Tabajdi Csaba és Harangozó Gábor hangsúlyozták, hogy a szavazás során sajnos a déli tagállamok ellenérdekelt álláspontja kerekedett felül, ezért a bizottsági végszavazáson nem támogatták a jelentést. A küzdelem még nem dőlt el, a magyar képviselők tovább folytatják a harcot, hogy az Európai Parlament plenáris ülésen módosítsák a javaslatot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását