2024. március 19. - József, Bánk

Alig egy hónap maradt a kertészeti pályázatra való felkészülésre

Május 24-én, azaz kevesebb, mint egy hónap múlva nyílik meg a lehetőség a mezőgazdasági ágazatban érintett vállalkozások számára, hogy benyújtsák pályázataikat az ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatásra kiírt forrásokért (VP2-4.1.3.2-4.1.3.3.-5.1.1-21).
2021. április 30. péntek 16:40 - HírExtra

A pályázat célja, hogy elősegítse a modern technológiai megoldások és gépbeszerzések széles körben történő megvalósulását és ezzel is hozzájáruljon a versenyképes kertészeti és gyógynövényültetvények létrejöttéhez és fejlődéséhez. A támogatási kérelmek benyújtására 2021. május 24. és 2021. augusztus 23. között lesz lehetőség – ami azt is jelenti, hogy az első időszakban beadott sikeres pályázók akár már az őszi telepítési szezonban elkezdhetik a támogatásból megvalósuló ültetvények munkálatait!

A „Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása” elnevezéssel meghirdetésre kerülő felhívás célja, hogy olyan magas termőképességgel és termésbiztonsággal rendelkező ültetvények kerüljenek kialakításra, amelyek erősítik a hazai termelők versenyképességét és jövedelembiztonságát. A felhívás lehetőséget teremt üzemi szinten komplex beruházások megvalósítására, így az ültetvénytelepítés mellett támogatott:

- a víztakarékos öntözési rendszerek kiépítésére,

- a káros éghajlati hatások csökkentésére, 

- illetve egyes, a betakarítást segítő eszközök, gépek beszerzésére (vissza nem térítendő támogatás formájában).

Akár 5 ezer hektár új ültetvény is létrejöhet!

Az előzetes becslések szerint közel tizenötmilliárd forintos forrással számolhatnak a kertészeti ágazat képviselői. Itt érdemes megjegyeznünk, hogy a korábbi pályázatokhoz képest újdonságot jelent, hogy a támogatás az ültetvénytelepítés vonatkozásában az adott területre eső egységköltség formában lesz igényelhető, ami azt jelenti, hogy a kedvezményezetteknek nem kell számla alapon elszámolnia az elnyert összeg ültetvénytelepítésre eső részével – emelték ki az Agrisol pályázatíró tanácsadói. Mit jelent mindez a „számok nyelvén”? Az alma és körte ültetvények esetében a támogatás nagyságrendileg 12-14 millió forint/hektár lesz, a meggy, szilva és barack ültetvények vonatkozásában pedig 10,5-11,5 millió forint/hektár kalkulált telepítési költséggel számolhatnak a pályázók. Gyógynövények vonatkozásában az egy hektárra jutó kalkulált telepítési költség fás cserjék esetében 1,1 millió forint, évelők kapcsán 1,5 millió forint, míg a félcserjék vonatkozásában ez az összeg 2,3 millió forint lehet – idézték a pályázatíró szakemberek az eddig megjelent hivatalos tájékoztatás adatait. 

 

Kik pályázhatnak?

Sikerrel azon MVH regisztrációval rendelkező mezőgazdasági termelők pályázhatnak, melyek elérik a 6 000 EUR STÉ (Standard Termelési Érték) üzemméretet, illetve árbevételük legalább 50 %-a mezőgazdasági tevékenységből származik. A pályázat kollektív formában is beadható: kollektív projektnek minősül a termelői csoport, a termelői szervezet, a mezőgazdasági termelők tagságával működő szövetkezet, valamint a szociális szövetkezet által végrehajtott projekt.

Mire lehet pályázni?

Gyümölcstermő ültetvényekhez kapcsolódó tevékenységek

A) Gyümölcstermő ültetvények telepítése

- Új ültetvény telepítése: a legkisebb támogatható ültetvényméretnek a telepítési terv szerint el kell érnie az 1 hektár területnagyságot, a legkisebb támogatható táblaméretnek a 0,5 hektár területnagyságot, kivéve szamóca és spárga telepítése esetén, ahol a legkisebb támogatható ültetvény- és táblaméret egységesen 0,5 hektár. Gyümölcstermő ültetvények telepítése önállóan támogatható tevékenységgel együttesen támogathatóak: jégesőkár, tavaszi fagykár, esőkár megelőzésére szolgáló beruházás, gyümölcstermékek betakarítására alkalmas gépek, eszközök beszerzése, ültetvénycsere esetén a gyümölcstermő ültetvény öntözési infrastruktúrájának felújítása. 

- Ültetvénycsere

B) Meglévő, a telepítéstől számított 10 évnél nem öregebb gyümölcstermő ültetvényhez kapcsolódó tevékenységek

- A jégesőkár megelőzésére szolgáló beruházás támogatása

- Tavaszi fagykár megelőzésére szolgáló beruházások támogatása

- Esőkár megelőzésére szolgáló beruházások támogatása

- Gyümölcstermékek betakarítására alkalmas gépek, eszközök beszerzése: mezőgazdasági erőgéphez, traktorhoz kapcsolható betakarítógép; önjáró betakarítógép; szedő platform, szüretelő-szedő gép; a betakarítást segítő kézi eszközök beszerzése (például: kézi gyűjtők, kézi ágrázók, szedőállványok; maximum 1 db, legfeljebb 83 kW motorteljesítményű traktor beszerzése).

Évelő gyógy-, aroma- és fűszernövény ültetvényekhez kapcsolódó tevékenységek

- Új ültetvény telepítés: a legkisebb támogatható ültetvényméretnek a telepítési terv szerint el kell érnie a 0,5 hektár területnagyságot, a legkisebb támogatható parcellaméretnek a 0,5 hektár területnagyságot. (Amennyiben a telepítési terv előírja ezen pont esetében az ültetvényhez tartozó támrendszer kiépítése kötelezően megvalósítandó.) 

- Évelő gyógy-, aroma- és fűszernövény termesztéshez kapcsolódó, a betakarítást követő áruvá készítést szolgáló eszközök beszerzése: fosztás, aprítás, morzsolás, őrlés, vágás, szárítás, válogatás gépei, eszközei.

- Évelő gyógy-, aroma- és fűszernövény termékek betakarítására alkalmas gépek, eszközök beszerzése: mezőgazdasági erőgéphez, traktorhoz kapcsolható betakarítógép; önjáró betakarítógépek; a betakarítást segítő kézi eszközök.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását