2024. április 24. - György

A Parlament nem vizsgálná az MSZP székház-ügyét

Nem támogatta az Országgyűlés költségvetési bizottsága Balsai István (Fidesz) azon javaslatának tárgysorozatba vételét, amely az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálatát kérné az MSZP Köztársaság téri székháza melletti épületének értékesítése ügyében.
2007. november 21. szerda 16:48 - Hírextra

A szerdai bizottsági voksoláskor a kilenc ellenzéki támogató szavazattal 12 koalíciós "nem" és két tartózkodás állt szemben.

Katona Béla (MSZP) az indítvány vitája során bejelentette: a következő ülésre olyan javaslatot terjesztenek be ebben a tárgyban, amely - szemben a szerintük prejudikáló Balsai-félével - nem mond előre véleményt és értékítéletet.

Beterjesztőként Balsai István az ülésen arról beszélt, hogy a szocialista párt székházával összefüggő, a Köztársaság tér 27. szám alatti ingatlan "idő előtti, nem meggondolt értékesítése" 300 millió forintos kárt okozott a kincstárnak. A fideszes politikus azt kérte, hogy a képviselők párthovatartozástól függetlenül tegyenek eleget a kormány ellenőrzéséről szóló esküjüknek.

Balsai István hangsúlyozta: eddig senki nem vonta kétségbe azokat a híreket, hogy a bruttó 300 millió forintos vételárral szemben a korábbi bérlő nem egészen egy évvel később 700 millióért értékesítette az épületet. Arra a felvetésre, hogy a számvevőszék amúgy is gyakran vizsgálódik a pártoknál, a fideszes képviselő azt mondta, az ilyen vizsgálatoknál a gazdálkodást, nem pedig az efféle üzleteket veszik górcső alá.

A javaslatát ért kifogások kapcsán Balsai István megjegyezte: az alkotmányügyi bizottságban, amelynek ő is tagja, csak akkor szavaznak le ilyenkor egy kezdeményezést, ha az ellenétes az alaptörvénnyel.

Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) arról beszélt, hogy egy vizsgálóbizottság felállítására "nem szívesen" mondtak volna igent. Hozzátette ugyanakkor, hogy egy külső szerv által lefolytatott szabályos vizsgálat minden fél számára megnyugtató eredményt hozhat.

Végh Tibor (MSZP) szerint a két épület úgy függ össze, mint a Parlament a Képviselői Irodaházzal, azaz semmilyen megbonthatatlan kapcsolat nincsen köztük; a kormánypárti képviselő "politikai lufinak" nevezte a kezdeményezést.

Ügyészséghez fordul Balsai István (Fidesz) a szocialista párt székháza melletti ingatlan eladása miatt, ha a parlament nem dönt úgy, hogy az Állami Számvevőszék vizsgálatát kéri az ügyben - közölte a képviselő szerdán, újságíróknak nyilatkozva.

A honatya pár perccel azt követően beszélt erről, hogy a parlament költségvetési bizottsága nem támogatta ezzel kapcsolatos indítványa tárgysorozatba vételét.

"A kormánypárti képviselők magatartásának egyértelműen politikai okai lehetnek szerintem. Az, hogy meg kívánják gátolni az Állami Számvevőszék erre vonatkozó vizsgálatát" - mondta. Hozzátette: kérni fogja, hogy a parlament plénuma a jövő héten foglalkozzon indítványával, s ha ott sem kap többséget a kezdeményezés, "természetesen az ügyészséghez fogok fordulni".

Balsai István november 12-én Veres János pénzügyminiszterhez intézett interpellációjában elmondta: információi szerint a pénzügyminiszter 2006 őszén, a kincstárat felügyelő kormánytagként, nettó 370 millió forintért eladta az MSZP pártházával szomszédos, Köztársaság tér 27. szám alatti ingatlant, annak a Horizont Rt-nek, amelynek egyik tulajdonosa volt a szocialisták székházát üzemeltető cég vezetője. Hozzátette, hogy a két épületet a vásárló 2007 nyarán együtt adta el egy ír ingatlanfejlesztő cégnek, amely - információi szerint - a két épületért összesen 1,6 milliárd forintot fizetett.

Balsai szakértők becsléseire hivatkozva azt állította, hogy ebből az összegből az MSZP 900 millió forint, a tulajdonossá vált Horizont Zrt. pedig 700 millió forint bevételt könyvelhetett el.
A képviselő szerint a kincstári épület és az MSZP-székház együttes értékesítése esetén a magyar állam mintegy 330 millió forintos többletbevételt ért volna el.

Az interpellációra válaszoló Veres János szerint nem okozott veszteséget az állam számára az eladás. A miniszter a képviselő által elmondott számokat légből kapottnak és megalapozatlannak minősítette. Hozzátette, hogy az ingatlant az értékbecslés során megállapított 540 millió forintos áron értékesítette az állam. "Hogy azt követően az ingatlan tulajdonosa kinek mikor és mennyiért adta tovább (...) nyilvánvalóan semmi közünk nincs hozzá, hiszen a magántulajdonnal ki-ki úgy rendelkezik, ahogy gondolja" - mondta Veres János.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását