2024. április 28. - Valéria

Az SZDSZ a Fideszt látja a tüntetés mögött

Az SZDSZ szerint s Fidesz áll a Parlament elé szervezett szerdai tüntetés mögött. Horn Gábor, a liberális párt ügyvivője a Horváth Ágnes egészségügyi miniszterrel közösen tartott budapesti sajtótájékoztatóján kalandor lépésnek nevezte a szocialista Tóth K
2007. november 21. szerda 16:13 - Hírextra

Horn Gábor azt mondta, egyértelmű és világos, hogy a szerdai sztrájk lényegében a vasúti dolgozókra korlátozódott, mert a körülbelül tízezer közoktatási intézményből nagyjából százban volt "valamiféle sztrájknak nehezen nevezhető esemény". A liberális ügyvivő a Ferihegyi repülőtéren éjjel tartott demonstrációt sem érzi komoly munkabeszüntetésnek, mert akkor nem indul és nem érkezik repülőgép a légikikötőbe.

"Különösen szomorú, hogy újra összecsúszik a munkavállalói érdekképviselet a politikával" - jegyezte meg Horn Gábor.

Kitért arra, hogy megfejthetetlen okokból ő maga is rajta van valamilyen fideszes telefonkörön, így kapott sms-t, hogy jelenjen meg, mint fideszes aktivista a szerda délutáni tüntetésen. Horn Gábor ebből azt a következtetést vonta le, hogy nemcsak a Fidesz egyetértésével, de egyúttal aktív közreműködésével zajlik a szerdai sztrájk és tüntetés.

Hozzátette: véleménye szerint a szakszervezetek maguktól nem is tudnának megszervezni egy ilyen demonstrációt.

Horn Gábor azt mondta, az ellen az egészségügyi reform ellen vezénylik "nem túl nagy számban" a munkavállalókat az utcára, amely a magyar állampolgárok érdekében történik.

A több-biztosítós rendszer, a reform valódi választási lehetőséget biztosít a betegeknek, sokkal jobb egészségügyi ellátást eredményez és a legkevésbé sem számolja fel a társadalmi szolidaritást - mondta az ügyvivő.

Horváth Ágnes az egészségbiztosítási törvény védelmében arról beszélt, hogy kettős szolidaritást garantálnak, vagyis nemcsak a befizetés és a részvétel kötelező, de mindenki a szükségletei alapján veheti igénybe az ellátást.

Az egészségügyi miniszter szerint számtalan valótlan és megalapozatlan vád kering az egészségbiztosítási reform kapcsán.

"Fel kéne tenni a kérdést: szeretnénk-e, hogy több pénztár legyen, olyan, amelyek közül valamelyik esetleg egy kicsit rosszabb szolgáltatást kínál a többiekhez képest, de a többiek jobbat, és mi választhatunk" - fogalmazott Horváth Ágnes. Hozzátette: ha valaki azt gondolja, hogy a rosszabb pénztárban van, akkor átléphet, míg a jelenlegi, meglehetősen rossz egészségügyi rendszerben semmilyen választás sincs.

A szerdai sztrájkról Horváth Ágnes úgy vélekedett, hogy az nem az egészségbiztosításról szólt, mert ismeretei szerint csak egyetlen kórházban függesztették fel a munkát, de a betegek ebből semmit sem érzékeltek. Mint mondta, a kék szalagot csupán néhány kórházban tűzték ki és egyetlen gyógyszertárról sem tudtak, ahol sztrájkoltak volna.

Horn Gábor újságírói kérdésre válaszolva kalandor lépésnek nevezte a szocialista Tóth Károlynak a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésére vonatkozó javaslatát. Szerinte egy kormánypárti képviselőnél egy ilyen indítvány esetén az a minimum, hogy a másik oldalról vegye el azt a 25-30 milliárd forintot, amely a háziorvosoknál és a kórházaknál bevételként jelentkezik.

"Ilyen alapon azt is benyújthatta volna, hogy töröljük el az adókat" - jegyezte meg.
Horváth Ágnes azt mondta, a vizitdíj nélkülözhetetlen és elengedhetetlen, mert az egészségügyi reform mellett a szemléletváltás egyik eszköze, ami nagyon sok pozitív hatást hozott. Példaként említette, hogy kevesebb lett az orvos-beteg találkozások száma, a háziorvosoknál csökkent a hálapénz és a betegek már elvárásokat fogalmaznak meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását