2024. május 3. - Tímea, Irma

Közel kétmilliárd forintnyi bírság

Idén, október végéig 1 milliárd 817 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal, az esetek többségében fogyasztók megtévesztése, illetve kartellezés miatt -mondta el a Független Hírügynökségnek a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szóvivője.
2007. november 21. szerda 16:17 - Hírextra
Mihálovics András hozzátette, hogy eddig az idei év legnagyobb bírságát a most nyilvánosságra hozott lapterjesztő kartellezési ügy miatt szabták ki, a Magyar Posta és a Magyar Lapterjesztő egyaránt 468-468 millió forint bírságot kapott. Ezek a tételek már a novemberi statisztikát gazdagítják majd, így még nem szerepelnek a majdnem kétmilliárdos eddigi összesítésben.

Az elmúlt évekhez képest várhatóan az idei év elmarad a kiszabott bírságok összegét tekintve. A tavalyi év kiemelkedő volt a GVH történetében, akkor összesen 11,6 milliárd forint értékben szabtak ki bírságot, az azt megelőző évben pedig 3,3 milliárd volt az éves összesített adat. Mihálovics András szerint idén még a 3,3 milliárdos határt sem fogják felúlmúlni, ez azonban a GVH szerint nem azért van, mert jobban betartják a cégek a versenyszabályokat, hanem mert a legnagyobb bírságokat kartellezés miatt lehet kiszabni, a cégek pedig "összezártak" és egyszerűen nehezebb őket tetten érni.

Az év első 10 hónapjában fogyasztók megtévesztése miatt 872 millió, kartellezés miatt 944 millió forint értékben szabott ki bírságot a Versenyhivatal, ez a kettő egyébként a két leggyakoribb ügytípus - tette hozzá a szóvivő. A törvény szerint a legsúlyosabb esetben egy-egy vállalat akár előző évi nettó árbevételének 10 százalékát is megkaphatja bírságként. A kiszabott bírságok a központi költségvetést gazdagítják, az összeg 5 százalékát a GVH versenykultúra ápolására, vagyis civil szervezetek támogatására a fogyasztók tájékoztatására fordíthatja a GVH.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását