2024. április 19. - Emma

A kereszténydemokraták nem támogatják

Az Országgyűlésnek benyújtott, az egyneműek élettársi kapcsolatát szabályozó törvényjavaslatot a KDNP nem támogatja, annak ellenére, hogy a két legfontosabb követelésük teljesült - mondta Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke kedden a
2007. november 21. szerda 06:43 - Hírextra

Annyiban sikeresnek tekinthető a törvényjavaslatról szóló vita, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt álláspontja érvényesült a tekintetben, hogy az egyneműek regisztrált élettársi kapcsolatát nem fogják házasságnak hívni, és nem fogadhatnak örökbe gyereket - mondta Semjén Zsolt a hartai faluházban tartott fórumon.

A pártelnök fontosnak nevezte, hogy a két legfontosabb kereszténydemokrata követelést a szocialisták is támogatták, szemben az SZDSZ javaslatával.

Ezzel együtt a KDNP nemmel fog szavazni az egyneműek regisztrált élettársi kapcsolatát szabályozó törvényjavaslatra - mondta a kereszténydemokrata politikus.

Semjén Zsolt szerint lehet találni jogi kategóriát az egyneműek kapcsolatára, de ne azzal a szóval, "ami az egy férfi és egy nő házastársi kapcsolatát jelenti, hanem találjanak ki rá egy saját szót".

Az országgyűlési képviselő leszögezte: elhibázottnak tartja magát a kodifikációt is, mert ha valaki figyelmesen elolvassa a törvényjavaslatot, akkor abból azt is következtetheti, hogy lehet valakinek regisztrált élettársi kapcsolata úgy, hogy egy korábbi házassága még érvényben van.

E tekintetben nem rendelkezik egyértelműen a törvényjavaslat - fűzte hozzá.

Semjén Zsolt felhívta a figyelmet arra, ugyan törvény tiltja azt, hogy valaki egy érvényes házasság mellett egy másik házasságot kössön, de a "benyújtott törvénytervezet szövegéből nem következik az, hogy ne lehessen élettársi kapcsolatot létrehozni úgy, hogy valakinek van már egy házassága".

Hozzátette: elég bizarr dolog lenne, ha például egy férfi egy nővel házasságban él, s mellette mondjuk egy férfival vagy egy másik nővel egy újabb élettársi kapcsolatot létesíthet.

Véleménye szerint a törvényjavaslatnak aktuálpolitikai célja van: a mindent elborító szociális válságról és a teljes csődről akarják elterelni a figyelmet.

Semjén Zsolt kérdésre válaszolva elmondta, ha az Országgyűlés elfogadja az egészségbiztosítás privatizációját, akkor a KDNP az Alkotmánybírósághoz fordul.

Reményét fejezte ki, hogy "lesz 30 becsületes szocialista, aki nem fogja támogatni az egészségbiztosítás privatizációját".

A fórumon beszámolt arról, hogy levelet írt az összes társaságnak, akik az egészségbiztosítás privatizációjába potenciálisan beszállhatnak. A levélben hangsúlyozta: a kormánynak nincs legitimációja a privatizációra, nincs társadalmi konszenzus, s ha jobboldali kormány fogja vezetni az országot, akkor vissza fogják államosítani az egészségbiztosítást.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását