2024. április 29. - Péter

Szakszervezetként működnek

A magyar szakszervezeti mozgalom most talál vissza a saját formáihoz, egyfajta kultúraváltás figyelhető meg - mondta Tamás Pál szociológus az MTI-nek a LIGA Szakszervezetek szerdán tartandó demonstrációját értékelve.
2007. november 20. kedd 10:33 - Hírextra
Magyarországon eddig ugyan nem volt ilyen megmozdulás, de ez azért lehetett, mert a szakszervezetek hosszú kómában voltak az 1990-es években. Az ezredfordulón megváltozott a helyzet: világossá vált a szakszervezetek számára, hogy nincs hova visszavonulni, valamint a nyugat-európai szakszervezeti mozgalmak a legkülönfélébb módokon - módszertanokban, szervezeti sémák átadásában - segítséget nyújtanak a kelet-közép-európai szakszervezeteknek - mutatott rá a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetének igazgatója.
Hozzátette: ezek a szakszervezetek most hírtelen teljes nyugat-európai fegyverzetben jelennek meg.

A Liga Szakszervezetek szeptember 28-án döntött arról, hogy szerdán, a Társadalmi Szolidaritás Napján tiltakozó akciókat szervez a kormány társadalombiztosítást érintő intézkedései ellen. A szakszervezeti szövetség a kormányzat által január 1-jétől tervezett nyugdíj-megállapítási szabályok, illetve az egészségbiztosítási pénztár privatizációja ellen kíván tiltakozni.
A megmozduláshoz a szakszervezetek mellett a civil szervezetek és az egészségügyi kamarák is csatlakoztak.

Tamás Pál elmondta: a hagyományos szakszervezetek léte hajtotta ki jelentős mértékben ki azt, amit Nyugat-Európában jóléti államnak neveznek. Ha valakik úgy érzik a szakszervezeti oldalon, hogy a jóléti állam veszélybe kerül, akkor teljesen normális, hogy megszólalnak.

A szociális tiltakozó mozgalmak nem ellenségként kezelik a másik oldalt, amely kelet-európai hagyomány volt, hanem azt mondják: "mi is itt vagyunk, tessék velünk is számolni!"
"Ez egy fontos eleme a magyar és más közép-európai politikai tájkép nagykorúsodásának, (...) nyugat-európaizálódásának" - fogalmazott Tamás Pál.

A szociológus problémának nevezte, hogy "ebben a lényegében nem pártpolitikai kérdésben, amely a munkavállalók és a szociális állam viszonyát modellezi, meg akarnak jelenni pártpolitikai szándékok is".

"A konzervatív oldal erre most kísérletet tesz. Nagyon fontosnak tartanám, hogy a szakszervezetek (...) a jóléti államot követeljék, és ne az egyik politikai oldal eszközévé váljanak a másik oldallal szemben" - hangsúlyozta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását