2024. június 2. - Kármen, Anita

A rendvédelmezőinek is joguk van sztrájkolni

Szabó Máté szerint meghatározott feltételek mellett a rendvédelmi dolgozóknak is biztosítani kellene, hogy legyen joguk sztrájkolni; ezért az ombudsman felkérte a parlamentet az ezt tiltó törvény módosításának megfontolására. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának erről szóló állásfoglalását hivatala szerdán juttatta el az MTI-hez.
2009. október 14. szerda 16:31 - HírExtra
Szabó Máté vizsgálata során az igazságügyi és rendészeti miniszter álláspontját is kikérte a jelenlegi, teljes sztrájktilalmat tartalmazó rendelkezésről. Draskovics Tibor alkotmányosnak és megfelelőnek találta a szabályozást, mondván: közérdek, az alapjogok megfelelő érvényesülésének egyik garanciája, hogy folyamatos és zavartalan legyen a rendvédelmi feladatok ellátása.

Az ombudsman szerint azonban átmeneteket, fokozatokat lehet és célszerű is kialakítani a sztrájkjog teljes tiltása és teljes gyakorlása között. Példaként említette, hogy a hivatásos állomány nem minden tagja végzi a nap 24 órájában a rendvédelmi szerv rendeltetésének megfelelő, kötelező tevékenységet.

A biztos szerint mindemellett nem várható el a rendvédelmi dolgozóktól, hogy érdekérvényesítésük során - a sztrájkjog hiányában - hátrányosabb helyzetbe kerüljenek a magánszférában vagy az állami közszolgáltatásban sztrájkjoggal rendelkező alkalmazottakhoz képest.

Szabó Máté ugyanakkor állásfoglalásában utal arra is, hogy a rendvédelmi szervek esetén fokozottan vizsgálni kell az úgynevezett "még elégséges szolgáltatás" biztosítását.
Szerinte különösebb aggály nélkül akkor gyakorolható a sztrájkjog, ha a rendőrségi, polgári védelmi, vám- és pénzügyőrségi, büntetés-végrehajtási szervezet, az állami és hivatásos tűzoltóságok és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok állománya a sztrájkjog gyakorlása közben is készen áll alapvető feladatai ellátására, mások alapjogainak védelmére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását