2024. április 23. - Béla

Demszky levelét megírta

Az utcai demonstrációkról tudósító újságírók védelmében eljárási kódex kidolgozását kérte Demszky Gábor főpolgármester kedden a budapesti rendőrfőkapitánytól.
2007. november 20. kedd 18:03 - Hírextra

A főpolgármesteri hivatal sajtóirodája által az MTI-hez eljuttatott főpolgármesteri levél bevezetőjében a városvezető megdöbbenésének adott hangot annak kapcsán, hogy szombaton a Batthyányi örökmécsesnél tartott, be nem jelentett demonstráción a rendőri intézkedés során két újságírót is előállítottak.

A főpolgármester közli, hogy információi szerint az újságírókat "a többi előállított tüntetővel együtt" megmotozták, megbilincselték, a rendőrségen pedig "órákig étlen-szomjan várakoztatták".

Nyilatkozataik szerint az újságíróknak nem adtak lehetőséget arra, hogy értesítsék családtagjaikat, illetve ügyvédeiket.

Demszky Gábor úgy véli, hogy ez a rendőrségi eljárás nincs arányban az elkövetett cselekménnyel. Azzal, hogy "az érintett két újságíró állítólag rendőri felszólításra sem hagyta el a helyszínt", illetve nem a megfelelő irányba távozott. Ez a rendőrségi eljárás "korlátozza az alkotmányos alapjogokat, sérti a szólás- és sajtószabadság eszméjét és gyakorlatát" - szögezi le a főpolgármester.

Demszky Gábor hangsúlyozta, hogy főpolgármesterként különösen fontosnak tekinti, hogy a főváros nyugalmának megőrzése mellett minden rendőri intézkedés törvényesen és jogszerűen, valamint az alkotmányos jogok tiszteletben tartásával történjen.

A városvezető a főkapitány tájékoztatását várja arról, hogy "az alkotmány, a törvények és a szolgálati szabályzat valamennyi pontjának, továbbá a tüntetés nagyságrendjének, az oszlatás módjának ismeretében szükséges és elkerülhető lett volna-e" az újságírók kiemelése, előállítása és megbilincselése.

Demszky Gábor leszögezte, bízik abban, hogy "a budapesti rendőrség munkáját a jövőben is a szakma szabályai, az írott és íratlan alapjogok tisztelete fogja vezérelni. Ezért "nagyon reméli", hogy a jövőben hasonló eset nem fog előfordulni - jegyezte meg.

A főpolgármester "a rendőrség renoméjának megőrzése", illetve az újságíróknak a tájékozódáshoz és a pontos tájékoztatáshoz elengedhetetlen munkájának elősegítése érdekében javasolja, hogy a BRFK dolgozzon ki"az eddigieknél részletesebb és korültekintőbb eljárási kódexet" a demonstrációkon tudósító újságírók védelmében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását