2024. április 30. - Katalin, Kitti

Megtalálták Romulus és Remus barlangját?

Olasz régészek a római Palatinus dombon megtalálták azt a barlangot, amelyről a régi rómaiak azt tartották, hogy abban szoptatta a nőstényfarkas Romulust és Remust, akik felnőve i. e. 753-ben megalapították Róma városát.
2007. november 20. kedd 18:07 - Hírextra

A hírt maga Francesco Rutelli olasz kulturális miniszter jelentette be kedden.
"Olaszország és Róma állandóan új régészeti és művészeti felfedezésekkel kápráztatja el a világot, és szinte hihetetlen elgondolni, hogy végül megtaláltak egy mitológiai helyet, amely így igazi régészeti hely lett" - mondta a miniszter a sajtónak.

Az antik Rómában a Lupercalé barlangként ismert helynek már az ókorban nyoma veszett.
Augustus császár palatinusi palotájának közelében az épület jelenlegi restaurálása során - egy olyan területen, ahol korábban sohasem végeztek ásatást - egy szonda segítségével fedezték fel a régészek több méter mélyen a föld alatt az eltűnt barlangot. Az üreget tengeri kagylóhéjjal és mozaikkal dekorálták, 7,5 méter széles és 9 méter magas volt, és "jogosan lehet feltételezni, hogy azonos a Lupercalé barlanggal". Az üreget középen egy fehér sas díszíti.

Az ókori legenda szerint a Romulus és Remus ikerpár apja maga Mars isten volt. A csecsemőket a Tiberis partján egy barlangban hagyták, ott talált rájuk a nőstényfarkas, amely tejével táplálta és megmentette a későbbi városalapítókat. Romulus és Remus között később ádáz viszály tört ki, és Romulus megölte Remust.

Az antik Rómában a Lupercalé-barlangban emlékeztek meg évente a legendáról.

Rómában és világszerte számos helyen látható a híres szobor, amely az ikerpárt szoptató farkast, Róma jelképét ábrázolja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását