2024. április 20. - Tivadar

BKV sztrájk hajnalban

Két órás figyelmeztető sztrájkot tartottak BKV-dolgozók. A fővárosi közlekedési vállalat 5 autóbusz telephelye közül kettőben, a cinkotaiban és a kelenföldiben tartottak munkabeszüntetést. Emiatt járatkimaradások voltak6 óráig olyan forgalmas vonalakon, m
2007. november 20. kedd 08:23 - Hírextra
A keddi, kétórás figyelmeztető munkabeszüntetést a CINASz Budapesti Közlekedési Szakszervezet és a BKV Fürst Autóbusz Szakszervezet hirdette meg a tervezett létszámleépítések valamint a rossz munkakörülmények miatt. A két érdekképviselet a közlekedési társaság körülbelül 12 ezer dolgozójából 2500-at tömörít, döntően autóbusz-vezetőket és fizikai dolgozókat, de más beosztásban dolgozók is vannak közöttük.

A BKV esti tájékoztatása szerint a 233 buszvonalából 84-et érint a sztrájk. Észak- és Kelet-Pesten, illetve Közép-és Dél-Budán, valamint a belvárosban maradhatnak ki járatok. 20-30 ezer ember utazását akadályozhatja ez.

A BKV szerint törvénytelen a sztrájk, ezért bírósághoz fordultak. Ha jogtalannak bizonyul utólag a munkabeszüntetés, annak összes költségét, a keletkezett károkat a szakszervezeteken fogják behajtani - közölte a BKV kommunikációs vezérigazgató-helyettese. Regőczi Miklós elmondta, hogy tudomásuk szerint a sztrájkot meghirdető két szakszervezet tagságában is csak 38-40 százalékos az akció támogatottsága. Ezzel szemben, a sztrájkolók szerint 80-85 százalékos.

A BKV korábbi tájékoztatása szerint, ahol csak lehet járatsűrítéssel, szerelvények bővítésével igyekeznek kiegyensúlyozni a kieső buszjáratokat. Bevonják azt a két külső alvállalkozó céget is, amelyek egyes járatokat üzemeltetnek.
Előreláthatólag 8-ra áll helyre a menetrend.

A BKV a két szakszervezet vezetőinek minden sztrájkindokát elutasítja, alaptalannak, valótlannak tartja azokat. Megismételték, hogy eddig sem bocsátottak el - és a jövőben sem fognak elküldeni - sofőröket. Azt pedig Regőczi Miklós visszautasította, hogy nem megfelelő műszaki állapotban lévő buszokat kellene vezetniük a sofőröknek. Regőczi szerint 1100 buszból 26-nál találtak hibát, például 45 törött tükröt.
Forrás: fh
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását