2024. április 26. - Ervin

Távol az otthontól

Megújult a krónikus beteg gyermekeknek és családtagjaiknak ingyenes elhelyezést biztosító budapesti Ronald Ház.A kezdetben hét apartmannal induló házat 1999-ben adták át, majd 2001-ben bővítették ki, újabb emeleteket húztak fel, így jelenleg 20 apartman á
2008. szeptember 18. csütörtök 19:40 - Hírextra
A közel tíz év alatt több mint 3500 család lakott az épületben. A folyamatos használat miatt vált szükségessé a felújítás, amelyet tavaly év végén kezdtek meg.

Újrafestették a házat, felújították a közösségi tereket, a fürdőszobákat és kicserélték a szobák bútorait, burkolatát is. Megszépült a kert, a terasz fölé árnyékoló került, a házat biztonsági kamerarendszerrel szerelték fel. A Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány összesen 55 millió forintot fordított a felújításra, köszönhetően a magánszemélyek, közéleti szereplők és cégek támogatásának.

Az újságírók csütörtökön nézhették meg a VIII. kerületi Ronald Házat, amely most sem volt üres. Beteg gyermekek és családtagjaik élték megszokott napirendjüket, főztek, ettek, mostak vagy tévét néztek éppen, távol az otthontól.

Fazekas Károlyné kisfia tízéves, immunrendszeri betegségben szenved. Csecsemőkora óta orvosi kezelésre szorul. Édesanyja szerint az apartmanban megvan mindenük, játék, tévé, számítógép. Dunavarsányban laknak, így a legnagyobb előny, hogy nem kell utazgatniuk a hosszú kezelés alatt. "Kiskorában heteket, hónapokat töltött Balázs a kórházban. Nappal a fiam mellett voltam, éjszakára hazautaztam. Később a legtöbbször széken töltöttem mellette az éjszakát. Aztán ajánlották a Ronald Házat. Itt moshatok, főzhetek. Jól megvagyunk"- mondta az MTI-nek Fazekas Károlyné.

A ház lakói hasonló problémákkal küzdenek, ami összekovácsolja őket. Délelőtt általában kivizsgálásra, vérvételre, kezelésekre viszik a gyerekeket a szomszédos Gyermekklinikára, majd délután a Ronald Házban megbeszélik, mi történt aznap velük. A konyhában tudnak ételt készíteni, a nappaliban tévét nézni, mesét olvasni, számítógépezni vagy fogadhatnak vendéget is.

"Az is összetartja a családokat, hogy vidékiek - a házba budapestiek nem kerülhetnek be -, akik a fővárosban kicsit elveszettnek érzik magukat, így együtt mennek el bevásárolni vagy mesélik el egymásnak, hogy mit hol tudtak elintézni" – fogalmazott Nagyné B. Andrea a Ronald Ház vezetője.
Hozzátette: "vannak olyan önkénteseink, akik valamikor itt laktak a házban és most Budapestre járnak egyetemre, főiskolára és visszajárnak hozzánk, ők is foglalkoznak a gyerekekkel. Ilyenkor papírt hajtogatnak, üveget festenek vagy gyöngyöt fűznek".

Bókay János gyermekgyógyász, a SOTE I. számú Gyermekklinika adjunktusa, az alapítvány elnöke hozzátette: "a klinikán nagyon igyekszünk ideális körülményeket teremteni, de soha nem lehet egy kórházban azt a fajta családias légkört kialakítani, mint egy ilyen apartmanházban. Az alapkülönbség az, hogy az apartmanban hosszútávú életet élhetnek. A konyhában tudnak főzni, a gyermekek egymással tudnak játszani. Életszerű közegben lehetnek együtt a hasonló sorsú családok".

A családok az alapítvánnyal szorosan együttműködő gyermek-egészségügyi intézmények ajánlása alapján kerülhetnek be a budapesti vagy a 2004-ben épült miskolci Ronald Házba. Budapesten három intézmény, a Semmelweis Egyetem I. és II. számú Gyermekklinikája és a Heim Pál Gyermekkórház veheti igénybe a szolgáltatásokat.

A Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítványt több évtizeddel ezelőtt egy beteg gyermekét gondozó házaspár hozta létre Amerikában. Céljuk az volt, hogy megkönnyítsék a beteg gyermekeket nevelő családok életét a betegség nehéz időszakában, és a gyermekek gyógyulását családi körben, apartmanokban biztosítsák. Azóta a mozgalom nemzetközivé vált és a világ számos pontján, több mint száz országban tevékenykedik az alapítvány.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását