2024. május 2. - Zsigmond

FIB: kedvezményes áfá-t az óvszereknek

A Fiatal Baloldal (FIB) azt kezdeményezi, hogy az óvszerek 2009-től a kedvezményes, ötszázalékos általános forgalmi adókulcs alá tartozzanak - mondta Varga László, a szervezet elnöke szombaton az MTI-nek az AIDS elleni világnap alkalmából.
2007. december 1. szombat 20:26 - Hírextra

A FIB csatlakozik az Európai Szocialisták Pártjának azon kezdeményezéséhez, amely az Európai Unió tagállamainak kedvezményes áfakulcs bevezetését javasolja az óvszerekre - közölte az MSZP ifjúsági szervezetének vezetője.

Hozzátette, a Fiatal Baloldal szerint az, hogy az óvszerek nem a jelenlegi 20 százalékos áfa alá tartoznának, a társadalom nagyobb része számára elérhetőbbé tenné a védekezést a nem kívánt terhesség és a nemi betegségek ellen.

Varga László elmondta, a Fiatal Baloldal nap folyamán tartott AIDS-konferenciáján felszólalt Újhelyi Eszter, a Nemzeti AIDS-bizottság titkára, Kárpáti Sarolta, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának igazgatója és Zacher Gábor toxikológus.

Mint mondta, a szakértők egyetértettek abban, hogy a prevenció eszközeit, forrásait bővíteni kell. Varga László szerint erősíteni kell a felvilágosítást és a szűrést is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1998-ban nyilvánította december elsejét az AIDS elleni világnappá, hogy felhívja a figyelmet a halálos betegség elleni védekezés fontosságára és a nemzetközi összefogásra.

Az AIDS, a szerzett immunhiányos tünetegyüttes, a HIV-fertőzés utolsó szakaszának tekintendő. A HIV-fertőzés vér, ondó, hüvelyváladék és anyatej útján terjed; elsősorban óvszer nélküli közösülés és közös tűvel történő injekciós kábítószer-használat után.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását