2024. április 27. - Zita

Megjelent Ormos Mária új könyve

Közép-Európa - Volt? Van? Lesz? címmel jelent meg Ormos Mária történész legújabb könyve; a hétfőn Budapesten bemutatott kötetben az akadémikus Közép-Európa fogalmának XIX-XX. századi történelmi változásait elemzi, valamint azt is bemutatja, hogyan értelme
2007. november 19. hétfő 16:29 - Hírextra
Szász Zoltán, az MTA Történelemtudományi Intézetének tudományos tanácsadója a Napvilág Kiadó által gondozott kötetet ismertetve rámutatott: sokan és sokféleképp határozták meg Közép-Európa fogalmát.

A könyv két fő történeti vonulatot mutat be: az olvasó egyrészt megtudhatja, hogy a nagyhatalmak milyen igényekkel jelentkeztek az általuk uralni vágyott terület kisebb-nagyobb részére, másrészt pedig megismerheti a "nagyok" közé beszorult népek törekvéseit az egyik, vagy másik, esetleg mindegyik nagyhatalommal szembeni ellenállásra - tette hozzá Szász Zoltán.
Kiemelte: Ormos Mária, aki művében 12 fiatal szerző munkájára támaszkodik, bemutatja azt is, hogy az összefogásra milyen tervek születtek a régióban, ahol megegyezés helyett minduntalan a viszálykodás maradt fölül, mélyen megosztva a térséget, jelentős mértékben hozzájárulva ahhoz, hogy szinte szabályszerűen mindig valamely nagyhatalom lett a győztes - hangsúlyozta a tudományos tanácsadó.

"Ennek a Közép-Európának vándorló központja van, hiszen hol itt, hol ott, hol amott vetődik fel a régió megszervezése, újraszervezése, megalapítása" - mutatott rá Szász Zoltán, hozzátéve, hogy változóak a problémák is, amelyek meghatározzák az elképzelések alakulását.

Megjegyezte: a XX. század végén az utolsó nagyhatalom is meggyengült olyannyira, hogy feladta a pozícióját, újabb "igénylő" pedig nem jelentkezett. Ebben a történelmi pillanatban senki sem akadályozná meg, hogy Közép-Európa regionális alegységként kialakítsa önmagát.
Arra a kérdésre, hogy létrejön-e a kívánatos összefogás, Szász Zoltán Ormos Mária művének zárómondatát idézve hangsúlyozta: ehhez a politikai akaraton kívül elengedhetetlen az értelmiség közreműködése is.

Ormos Mária azt boncolgatva, hogy a regionális összefogásra született több mint száz terv ellenére miért nem sikerült eddig elérni az egységet, két motívumot emelt ki a könyvbemutatón. Mint arra utalt, az egyik - a mai napig élő - probléma az, hogy Közép-Európa soha nem vált egy egységes gazdasági régióvá.

Másik akadályként azt említette, hogy a nagyhatalmak elleni "védekező szervezkedések" közepette csak a legkisebbek és a leggyengébbek gondoltak arra, hogy itt egy valóban föderációs megoldást kellene találni, az erősebb államok mindig mindenütt a saját nagyság iránti vágyuknak engedtek.

Ormos Mária hangsúlyozta: véleménye szerint e két tényező tette lehetetlenné, hogy bármiféle regionális összefogásra irányuló terv megvalósuljon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását