2024. április 27. - Zita

Gyermekkönyv-illusztrációkat láthatunk

Kortárs német gyermekkönyv-illusztrációk láthatók a Goethe Intézet és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár közös kiállításán, amely szerdán nyílik meg Budapesten, a bibliotéka Központi Könyvtárának Kisgalériájában - közölte a könyvtár hétfőn az MTI-vel.
2008. január 7. hétfő 15:56 - Hírextra

A vándorkiállítást a Goethe Intézet és a Troisdorfi Képeskönyv Múzeum közösen hozta létre. Udvarnoky Virág rendezvényszervező a távirati irodának elmondta, hogy az Európát járó tárlat anyaga Lengyelországból érkezett, és Budapest után Litvániában látható majd.

Az anyag tizenhárom reprezentatív német illusztrátor munkáiból áll. Néhány művész saját szövegét, mások kortárs német írók alkotásait illusztrálták.

A nemzetközileg elismert klasszikusok mellett olyan fiatal alkotókat is megismerhet a nagyközönség, akiknek a művei a német könyvillusztráció legújabb irányzatait tükrözik. Az alkotók technikáit sokszínűség jellemzi: az akvarellektől a kollázson át egészen a digitális kísérletekig, a modern képeskönyv-illusztráció művészetének széles spektrumát ölelik fel.

A kiállításon Jutta Bauer, Rotraut Susanne Berner, Nadia Budde, Klaus Ensikat, Wolf Erlbruch, Jacky Gleich, Nikolaus Heidelbach, Sybille Hein, Janosch, Karoline Kehr, Axel Scheffler, Philip Waechter és Katja Wehner munkái láthatók.

Udvarnoky Virág tájékoztatása szerint a kötetek között szerepel Peter Stamm Miért élünk a város mellett? című könyve, amelyet Jutta Bauer illusztrált, Jürg Schubiger Anya, apa, én és ő című műve, amely Rotraut Susanne Berner alkotásaival jelent meg, valamint Erwin Strittmatter Pónikarácsony című műve, amelynek illusztrátora Klaus Ensikat volt.

A kiállított alkotások között van Karl Philipp Moritz Új ábécés könyve, amelyet Wolf Erlbruch művei kísérnek, Bruno Blume Az éjszaka közepén című kötete Jacky Gleich illusztrációival, Julia Donaldson könyve, az Óriás Rick kiöltözik, amelynek illusztrációit Axel Scheffler készítette, valamint Ludvik Askenazytól A nyulak nem fütyülnek, amelynek illusztrációi Katja Wehner nevéhez fűződnek.
A tárlathoz kapcsolódóan láthatóak lesznek az illusztrációkból készült mesekönyvek és az alkotók életrajzával kiegészített kiállítási katalógus is.

A tárlat január 26-ig látható a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának Kisgalériájában, nyitvatartási időben, hétfőtől péntekig 10-től 20 óráig, szombaton 10 és 16 óra között.

A megnyitón köszöntőt mond Nagy Anna, a Központi Könyvtár igazgatója, a kiállítást Gabriele Gauler, a Goethe Intézet igazgatója nyitja meg. A tárlat anyagát Renate Raecke művészet- és könyvillusztráció-kritikus mutatja be a közönség számára.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását